FRIIDROTT 2016

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Allt om friidrottsåret 2015

Av Jonas Hedman[/vc_column_text][vc_column_text]160530-Fri16-cover_LRAngelica Bengtsson utsågs till Årets friidrottare i Sverige efter ett rakt igenom fantastiskt år där hon satte fem svenska rekord i stav – bland annat 4.70 på såväl inne-EM i Prag (brons) som VM i Peking. I sistnämnda tävling slutade hon delad fyra tillsammans med regerande olympiska mästarinnan Jenn Suhr.
Bland Angelicas övriga framgångar märks tredjeplatsen i Lag-EM Super League i Ryssland och guldet i EM för 20–22-åringar. Det innebar slutpunkten på hennes exceptionella juniorkarriär som kom att innehålla inte mindre än sex mästerskapsguld. Som första svenska stavhopperska rankades hon vid årets slut bland de tio bästa i världen – åtta – av tidningen Track&Field News.

Michel Tornéus var världens bäste längdhoppare under inomhussäsongen och fick på inne-EM för första gången kliva högst upp på prispallen efter att ha satt svenskt rekord och världsårsbästa med 8.30. Även bronset gick till Sverige tack vare sensationen Andreas Otterling från Örebro som satte personligt rekord med 8.06 i sista hoppet.

Ett stort utropstecken var höjdhopperskan Erika Kinsey som tog klivet in i världseliten genom att bli fyra på 1.97 i Lag-EM Super League. Därmed förbättrade hon sitt personliga rekord med hela fem centimeter i en och samma tävling. I Lausannes Diamond League slutade hon trea och sällade sig därmed till den lilla skara svenskar som tagit Diamond League-poäng.

På den internationella scenen stod tiokamparen Ashton Eaton för årets främsta manliga prestation genom att på VM i Peking förbättra sitt eget världsrekord till 9045 poäng. Det resulterade också i att han utsågs till världens främste manliga friidrottare 2015 av såväl IAAF som Track&Field News. Etta på damsidan var etiopiska långdistansaren Genzebe Dibaba som satte världsrekord på 5000 m inomhus i Stockholm (14.18,86) och på 1500 m i Monacos Diamond League (3.50,07).

Bland innehållet i FRIIDROTT 2016 finns allt om alla landskamper och SM-tävlingar. Landskampsåret innehöll bland annat en jätteseger för de svenska herrarna i Finnkampen på Stadion och dubbelseger i Nordenkampen inomhus.

FRIIDROTT är Sveriges enda årsbok om den olympiska huvudidrotten och vänder sig till alla som är intresserade av löpning, hopp och kast. Den är en utmärkt guide i TV-soffan och ett suveränt uppslagsverk när det gäller svensk, nordisk och internationell friidrott.

Ur innehållet i Friidrott 2016
• Angelica Bengtssons fantastiska år
• Ashton Eaton världens bäste friidrottare
• Allt om VM i Peking
• Äntligen guld för Michel Tornéus
• Erika Kinseys internationella genombrott
• Friidrottens svåraste kris
• Fem svenska medaljer på junior-EM i Eskilstuna
• Diamond League och Folksam GP
• Rankingen, landskamperna och SM
• Resultaten, statistiken och rekorden
• Års- och genom-tiderna-listor för Sverige, Norden och Världen

464 sidor, 317 illustrationer,
hårdband, 170×240 mm
Pris: 495 kr plus porto
ISBN 978-91-981259-6-2

Beställ boken här eller skicka ett mejl till order@textograf.com
Det går också att ringa på 0709-99 51 04 (Jonas Hedman)

Årsboken FRIIDROTT ges ut av Friidrottsförlaget TextoGraf.com och detta är den 56:e årgången sedan starten 1961. Redaktör är sedan 2007 Jonas Hedman.

Tipsa gärna dina friidrottskamrater om årsboken FRIIDROTT och denna webbplats friidrottaren.com. Sveriges enda årsbok om friidrott vill så klart nå ut till så många som möjligt!

Beställ äldre årgångar
Vi har de flesta årgångar från åren 1961–2016 i lager och de går att beställa från TextoGraf Förlag: order@textograf.com[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen