Stabilt lopp i svår vind för Carl Bengtström på Sollentunavallen. Foto: Deca Text&Bilc

Carl Bengtström vann i Sollentuna och drömmer om VM-medalj

Sommarens första Folksam GP-gala genomfördes på Sollentunavallen och resulterade i fyra svenska segrar av vilka Carl Bengtström vann 400 m häck på 49.57.

Carl var starkast på upploppet och höll undan för Frankrikes Wilfried Happio som utmanade hårt och bara var två tiondelar efter i mål.
– Det är alltid kul att vinna. Och att jag lyckades sätta stegen trots den svåra motvinden. Det är jag nöjd med, säger Carl som är sexa i årets världsstatistik med personliga rekordet 48.52 noterat på den blivande VM-arenan i Eugene i slutet på maj.
– Jag har tränat på ganska hårt nu för att kunna toppa formen till VM, så det är enligt plan.

Carl Bengtström tillsammans med kusin Alicia, t v, och faster Malin. Foto: Jonas Hedman


Warholm lämnar en öppning

Norske världsrekordhållaren och OS-mästaren Karsten Warholm skadade sig i årsdebuten härom veckan och det är oklart om han kommer till start på VM i Eugene om en dryg månad. Det innebär i så fall att det blir en motståndare mindre.
– Det är tråkigt att han skadade sig men det är ju så att det öppnar upp en ganska bra möjlighet att ta brons. Men då måste jag nog springa långt under det svenska rekordet på 47.98, säger Carl.
– Målet är att ta mig till VM-final. Ingenting är omöjligt, så var det på inne-VM i mars då jag tog brons vilket jag inte trodde på när jag åkte ner.

Bli medlem i Carl Bengtström fan club. Foto: Jonas Hedman


Egen fanclub

På Sollentunavallen fanns även Carls fanclub iklädda tröjor med texten
– Det är Carls kusin Alicia Bengtström som designat dem och vi tryckte upp elva stycken till släkten till inne-VM i Belgrad i vintras, säger Malin Bengtström som är faster till Carl.
– Efterfrågan på tröjorna ökar hela tiden så vi kanske trycker upp fler.
Fortsätter Carl som han inlett 400 m häck-säsongen så finns all anledning att överväga det. Närmast tävlar Carl i Diamond League i Oslo nu på torsdag följt av Bauhaus-galan på Stockholms Stadion 30 juni.

Segerresultatet 68.97 var bara bara 30 centimeter från Daniel Ståhls årsbästa. Foto: Deca Text&Bild


Ståhl besegrade OS-medaljörerna

Övriga segrar togs av Daniel Ståhl i diskus, Thobias Montler i längd och Emil Danielsson på 1500 m. Daniel gjorde en lysande tävling på sin favoritarena där han i obefintlig bärande medvind hade tävlingens fyra längsta kast toppat med 68.97 i sista. Därmed slog han tvåan Lukas Weisshadinger med över tre meter och vann Sollentuna GP för åttonde året i rad. Simon Pettersson slutade trea på 62.96.
På 1500 m levererade Emil Danielsson ett slutvarv på under 56 sekunder och spurtade på upploppet förbi fem man till seger på svenska årsbästat 3:37.93.

Seger för Thobias Montler
I längd hade Thobias Montler tävlingens fyra längsta kast med 7.95w i topp. Det kom i första omgången i en medvind av hela 5.0 m/s.
På 100 m slutade Henrik Larsson trea på 10.30 i +1.2 m/s, 0.03 från årsbästat. Vann gjorde Gift Leotlela på 10.22. Strands Viktor Thor tangerade sitt personliga rekord på 10.47 i B-finalen och fick därefter chansen i A-finalen där tiden blev 10.48.
I höjd tog Melwin Lycke Holm fem raka höjder i första försöket följt av 2.13 i sista och 2.16 direkt. Personliga rekordhöjden 2.19 blev för högt och han slutade delad trea. En centimeter från utomhusperset och två från totalperset från i vintras.

Julia under personbästa
På 100 m häck sprang Ymers IEM-semifinalist Julia Wennersten i mål som tvåa på 13.33w vilket är tiondelen under hennes personbästa, men det blåste för mycket (+2.5 m/s).
I längd slutade IF Götas Erica Jarder trea på 6.27 i vad som är hennes bästa resultat på två år. Samtliga fem svenskor i tävlingen hoppade 6.15 eller längre. Vann gjorde Tysklands Maryse Luzolo på 6.70w.

Världsresultat i kula
I kula fick Kanadas Sarah Mitton på en härligt träff i första omgången med 19.57. Det innebar seger före Fanny Roos som samlade sina tre godkända inom 18 centimeter med 18.40 i topp. Sjuan Sara Lennman satte årsbästa med 17.53 vilket bara är 14 centimeter från hennes personbästa.
Moa Hjelmer slutade trea på 400 m på svenska årsbästat 53.76. I B-finalen satte samtliga fem svenskor personbästa – Upsalas Klara Helander tvåa på 54.35, Josephine Risberg Thoor trea på 54.52, Alice Svantesson fyra på 55.33, Lovisa Ellström femma på 56.02 och Bianca Salming sexa på 56.32.

/Jonas Hedman

De blågula vinnarna i Sollentuna GP
M 1500 m: Emil Danielsson, Spårvägen, 3:37.93
M 400 m häck: Carl Bengtström, Örgryte, 49.57
M Längd: Thobias Montler, Ullevi, 7.95w/+5.0
M Diskus: Daniel Ståhl, Spårvägen, 68.97

Resultaten

Läs mer:
Lysande spurt gav Emil Danielsson segern på 1500 m – svenskt juniorrekord av Jonathan Grahn

 

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen