Emil Danielsson passerade fem man på upploppet inklusive Andreas Kramer (näst längst t v) och vann på 3:37.93. Foto: Deca Text&Bild

Lysande spurt gav Emil Danielsson segern – svenskt juniorrekord av Jonathan Gran

På 1500 m i Sollentuna GP var alla strålkastare riktade mot 800 m-specialisten Andreas Kramer. Men det var Spårvägens Emil Danielsson som hade den vassaste spurten och vann på svenska årsbästat 3:37.93 efter att ha passerat fem man på upploppet. Andreas slutade femma på personliga rekordet 3:38.57. Bakom dem satte Mölndals Jonathan Grahn svenskt juniorrekord med 3:41.47.

– Jag hade gärna haft en två sekunder snabbare öppning första 1000 meterna, men å andra sidan var det väldigt kul att få fightas om segern och till och med vinna, säger Emil Danielsson.
Ett lätt regn föll när huvudprogrammets sista gren sköts iväg, manliga A-finalen på 1500 m. Svenska rekordhållaren Andreas Kramer gjorde en sällsynt start på löpningens blå band och det pratades om satsning ner mot 3:35.
Andreas placerade sig som sjua och passerade 400 m på 58.7 med Emil en bit bakom på 59.0. Men denne avancerade upp i rygg på Emil upp till 800 m (1:59.0).

Spurtade om på insidan
Efter 2:56.4 vid 1200 m försökte Andreas avancera i sista kurvan och Emil hängde på. På upploppet valde Andreas att gå ut medan Emil sökte sig inåt till bana ett, hittade luckor och passerade många.
Och det räckte hela vägen fram till seger med en tiondel på 3:37.93 – en förbättring av Emils eget svenska årsbästa med tre tiondelar. Detta efter ett slutvarv på 55.5.  

 

Trea på 1500 m på Sollentuna GP 2021 på 3:37.58. Seger på 1500 m i Sollentuna GP 2022 på 3:38.93. Foto: Deca Text&Bild

 

”Väldigt skönt att få avsluta så här”
– Det gick lite för långsamt i början för att kunna sätta pers, men jag kände mig väldigt stark sista 500 meterna. Hade jag tagit yttern på upploppet hade det blivit för långt, men det blir ofta luckor på upploppet och det kunde jag utnyttja, säger Emil.
– Jag var sexa-sjua ut på sista varvet och passerade alla sista 100 meterna. Jag touchade en kille på upploppet, fick framåtrotation och höll på att falla, men hittade tillbaka och det höll hela vägen in.

”Det är min favoritarena”
– Sollentunavallen är en favoritarena. Det är här jag tränar mest, jag bor bara en kilometer härifrån och jag tycker att banorna är snabba.
Andreas Kramer spurtade i mål som femma på 3:38.57 – personbästa med två sekunder jämfört med vad han gjorde i vintras. Tiden ger honom tolfteplatsen på den svenska genom-tiderna-listan närmast före den legendariske ÖIS-löparen Dan Waern som gjorde 3:38.6 för 62 år sedan.
Tredje svensk var Hälles Samuel Pihlström som slutade nia på personliga rekordet 3:39.80.

Jonathan Grahn raderade ut Kalle Berglunds rekord när han på Sollentunavallen satte sitt femte svenska juniorrekord för året. Foto: Deca Text&Bild


Juniorrekord av Jonathan

Fjärde svensk på 1500 m var 18-årige Jonathan Grahn som länge låg sist och till och med sladdade ett tag.
Men avståndet framåt blev aldrig jättestort och till slut spurtade han i mål som tia på 3:41.47 – halvsekunden under Kalle Berglunds sju år gamla svenska juniorrekord.

”Det kändes dåligt”
– Jag är inte så nöjd med loppet, det kändes riktigt dåligt faktiskt. Det är tidigt på säsongen så jag har konditionen men ännu inte farten. Här finns det nog en del att förbättra, säger Jonathan.
I vintras satte han dubbla svenska juniorrekord på både 1500 och 3000 m med 3:43.56 respektive 7:54.66. Och nu alltså två sekunder snabbare direkt i första loppet trots en dålig känsla.

Drabbades av Corona
– Jag hade Corona direkt efter inne-SM i vintras men annars har träningen gått bra under våren. Jag har varit på träningsläger och byggt en bra grundform, nu behövs det bara lite mer fart så ska det nog kunna bli ännu bättre.   

/Jonas Hedman

Resultaten

Biografier på friidrottsstatistik.se
Emil Danielsson
Jonathan Grahn

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen