Daniel Ståhl hade 2023 ett snitt på 69.91 i sina tio bästa tävlingar. Foto: Deca Text&Bild

Daniel Ståhl tillbaka som vinnare i Diamond League

I sista Diamond League-tävlingen före VM slog Daniel Ståhl till och vann diskus på 67.03 i London. Det är hans första DL-seger på två år. I övrigt blev det bland annat två europarekord med bud på ett tredje.

Det var fullsatt – 50.000 åskådare – på Londons Olympiastadion och en härlig stämning som bidrog till en lång rad lysande resultat.
I diskustävlingen nådde Daniel 68 meter i tredje omgången men hade hälen över kanten vilket innebar röd flagg. Men i fjärde fick han på 67.03 och tog ledningen och det lyckades vare sig världsettan Kristjan Ceh eller någon annan överträffa. Därmed tog Daniel sin första Diamond League-seger för säsongen efter tre raka andraplatser bakom Ceh. Förstaplatsen var Daniels första i DL sedan 2021 då vann han finalen. Totalt har han tolv DL-segrar
– Jag fick inte till någon fullträff men kul att vinna, säger Daniel till C More.

Åtta raka DL-segrar
Daniel besegrade nu världsettan Ceh för andra gången på en vecka och Slovenen har verkligen dominerat i Diamond League de två senaste åren. Efter åtta raka segrar fick han nu nöja sig med att bli trea på 66.02. Tvåa blev Matt Denny, 66.77, medan Simon Pettersson slutade åtta på 61.48.

Ruus-effekten
Sedan i våras tränas Daniel Ståhl av Staffan Jönsson i Malmö som ofta är med på tävlingar. Men i London coachade istället Åke Ruus som är kastkoordinator i Spårvägen. Och det gick som så många gånger förr när Åke är vikarie bra.
Han coachade bland annat Daniel i DL-galan i Doha 2019 som resulterade i alla sex kasten längre än 69.50 med ett snitt på 70.00.
– Nu väntar i Friidrotts-SM i Söderhamn nästa helg och sedan två tävlingar till innan det är dags för VM i Budapest, säger Daniel till C More.

Europarekord på långa häcken …
På kvinnliga 400 m häck gjorde storfavoriten Femke Bol ett felfritt lopp och rann på upploppet ifrån till en extremt stor seger – över två sekunder. Klockan stannade på 51.45 – personbästa med över halvsekunden, nytt europarekord och upp som tvåa genom tiderna bakom Sydney McLaughlin-Levrone (50.68).

 … och 5000 m …
Sifan Hassan gjorde en spännande start på 5000 m och var den som drog upp farten på slutet. Men Gudaf Tsegay släppte aldrig ryggen på slutvarvet och spurtade förbi på upploppet till seger på personliga rekordet 14:12.29. Det var bara sju sekunder från världsrekordet.
Tvåa slutade Beatrice Chebet på 14:12.92 och trea Hassan som med 14:13.42 förbättrade sitt eget europarekord med hela nio sekunder.
Fyra slutade Etiopiens Medina Eisa som med 14:16.54 förbättrade landsmaninnan Tirunesh Dibabas 19 år gamla juniorvärldsrekord med hela 14 sekunder.
Norges Karoline Bjerkeli Grøvdal nådde målet som nia på 14:45.24 vilket innebar VM-kval och hennes tredje bästa tid bakom det norska rekord hon satte i fjol (14:31.07).

… och så när även 200 m
I de fina förhållandena och den utmärkta vinden (+1.6 m/s) blev det en tät kamp om segern hela vägen in där världsmästaren Noah Lyles var starkast och segrade med 0.03 på 19.47. Det är världsårsbästa och bara 0.28 från Usain Bolts 14 år gamla världsrekord.
Botwanas Letsile Tebogo var knappt slagen tvåa på 19.50 och trea Zharnel Hughes på 19.73. Han förbättrade John Regis brittiska rekord från 1994 med 0.14 och var en enda hundradel från Pietro Menneas 44 år gamla europarekord.

Finsk seger i stav …
När Wilma Murto i fjol vann EM-titeln i stav på nordiska rekordet 4.85 i München så var det början på en tydlig nivåhöjning. För efter andraplats på 4.77 i Lausannes Diamond League för tre veckor sedan kom nu karriärens första DL-seger när hon tog 4.80 i andra försöket.
OS- och VM-ettan Katie Moon gjorde det i andra och när ingen klarade 4.86 så var den finska segern klar.

… och norsk andraplats på 1500 m
Sommarens medeldistanssuverän Jakob Ingebrigtsen prioriterade träning på hög höjd men det höll ändå på att bli norsk seger på löpningens blå band. För efter Narve Gilje Nordås superloppet i Oslo för fem veckor sedan så han slutade åtta var han nu mindre än halvsekunden från seger.
Detta efter att ha dragit upp spurten, fått några meters lucka och så när hållit hela vägen in. Amerikanen Yared Nuguse vann på 3:30.44 och med 3:30.58 noterade Narve karriärens näst bästa tid. Och det var det orädda och offensiva sätt han sprang på som imponerade mest.

/Jonas Hedman

Resultaten

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen