Foto: Deca Text&Bild

Duplantis gjorde det igen – nytt juniorvärldsrekord!

På lördagskvällen svensk tid slog 17-årige Armand Duplantis till på nytt då han i New York förbättrade sitt eget juniorvärldsrekord inomhus i stav genom att klara 5.75

Det var i förtävlingarna till klassiska Millrose Games som han hoppade i P18-tävlingen och för första gången i vinter hade vad man kan kalla motstånd. Armand gick in på 5.22 som han tog i första men hade ingen felfri resa uppåt utan den innehöll flera rivningar, men 5.70 och rekordhoppet 5.75 kom i första försöket.

En förbättring med tre centimeter
Han förbättrade nu sitt eget en vecka gamla juniorvärldsrekord inomhus med tre centimeter och är därmed femma på världsbästalistan och ur ett inne-EM-perspektiv är det bara två européer som hoppat högre. Bland dem finns inte världsrekordhållaren Renaud Lavillenie som haft skadeproblem och har ett årsbästa på för honom relativt svaga 5.71.

En man för inne-EM?
Den formella kvalgränsen till inne-EM i Belgrad är så hög som 5.78 eftersom europeiska friidrottsförbundet av någon anledning vill ha en direktfinal.
Men Armand lär säkerligen kvala in som en av de åtta bästa och blir ett intressant namn där om han väljer att komma till Europa och tävla.
Armands ökning från 5.72 till 5.75 innebär också att han avancerade från delad tredje till en med Patrik Kristiansson (Klüft) delad andraplats på den svenska genom-tiderna-listan inomhus för seniorer.
/Jonas Hedman

Läs även:
Svenskt juniorvärldsrekord i stav

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen