Seger och försök 46, 47 och 48 på världsrekordet 6.19 för Mondo Duplantis i Birmingham. Foto: Deca Text&Bild

Duplantis tog fjärde Diamond League-segern – åter över sex meter

Mondo Duplantis var åter säkerheten själv när han på fredagskvällen vann Diamond League-galan i Bryssel. Med 6.05 i sista försöket blev segermarginalen 20 centimeter. Därefter testade han 6.19. Lovisa Lindh tog sig för fjärde gången denna sommar under två minuter och satte nytt årsbästa med 1:59.49.

Mondo gick in på 5.50 och flög högt över i första vilket följdes av felfri hoppning över 5.75, 5.85 och 5.91. Där säkrade han segern eftersom amerikanske OS-tvåan Chris Nilsen och hans landsman Kc Lightfoot inte fixade höjden utan stannade på 5.85.

Stavbyte och åter över sex meter
Mondo höjde till 6.05, bytte till en styvare stav och rev de två första försöken ganska grovt innan han tog i sista med luft. Därmed satte han nytt tävlingsrekord.

Krångel med ställningen
När ribban sedan skulle höjas till 6.19 blev det problem eftersom plattorna som ribban ligger på behövde flyttas upp för att världsrekordhöjden skulle kunna mätas in. Det slutade med att ribban fick tas ned, ställningen justeras och en lång inmätningsprocedur följde. Det gick över 20 minuter innan Mondo kunde göra sitt första världsrekordförsök som inte var nära.

Inte långt borta efter tre timmars tävling
Andra försöket var klart bättre och frågan var om han skulle klara i sista. Svaret blev nej även om det var ett nytt helt okej försök. 6.05 blev segerresultatet efter en drygt tre timmar lång tävling. Den långa ofrivilliga pausen var knappast till Mondos fördel även om nästan alla, inklusive två gulblå-klädda svenskar med flagga (Staffan Fougner med fru), satt kvar.
Segern var Mondos fjärde i Diamond League denna sommar, hans elfte sexmeterstävling för året och 23:e i karriären.

Årsbästa av Lovisa – åter under två minuter
På 800 m gjorde Lovisa Lindh ett taktiskt bra lopp och höll sig intill sargen hela vägen in på upploppet. Där plockade hon en placering och spurtade i mål som sexa på 1:59.49 – hennes fjärde tid under två minuter denna sommar.
Dessutom nytt årsbästa med tre tiondelar under det som var nomineringsgränsen till det OS som Lovisa aldrig blev uttagen till.
– Jätteskönt med årsbästa och även VM-kval till Eugene 2022! Jag visste att jag var nära en plats i Diamond League-finalen och det gick alltså vägen? sa en glad Lovisa till Sportkanalen.

Klar för DL-finalen
Farthållaren Yarigo passerade halvvägs på 57.0 och vann gjorde till slut Jamaicas Natoya Goule på 1:58.07. Och där bakom gjorde Lovisa karriärens femte snabbaste lopp och åttonde sub-2-tiden.
För sin sjätteplats fick hon tre poäng och stannade på tio vilket gör henne klar för DL-finalen i Zürich nästa vecka som åttonde och sista tjej.
Det betyder att sju svenskar tävlar i finalen onsdag-torsdag nästa vecka som alltså är fördelad på två dagar i den schweiziska friidrottsmetropolen. Men närmast åker Mondo till Stockholm där vi på söndag får veta om han tävlar i Finnkampen. Att Lovisa Lindh ska dubblera är redan klart.
/Jonas Hedman

Resultat
M Stav
K 800 m

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen