Adam Nelson hade sina bästa år 2004–2005 då han först blev olympisk mästare och sedan världsmästare. Foto: Göran Lenz/apb.se

En mästare har lämnat ringen

Natten till lördagen inleddes USA:s OS-uttagningar i Eugene, Oregon, uppe i nordvästra hörnet med två finaler på programmet – kula och 10 000 m för män. Det var tryckande hett och kultävlingen blev fantastiskt bra där vinnaren Ryan Crouser stötte hela 22.11. Med det var han 16 centimeter före Joe Kovacs medan den tredje OS-biljetten gick till överraskningen Darrell Hill som med 21.63 satte personbästa med en halvmeter.
Var det någon som noterade vem som slutade sjua på 20.17?
Det var profilen Adam Nelson som 40 år gammal var med i OS-uttagningarna för sjätte gången med ambitionen att ordna en fjärde OS-start. Han tog silver i Sydney 2000 och var tvåa också i Aten 2004 men fick åtta år senare ett telefonsamtal han aldrig glömmer.

Nya besked tretusen dagar senare
Det var torsdagen den 5 december 2012. Han var på väg till flygplatsen hemma i Atlanta, Georgia, i sin Mazda när han fick ett telefonsamtal från en journalist:
”Ursprunglige vinnaren Jurij Bilonogs dopingprov från Aten-OS 2004 har analyserats på nytt och man har hittat spår av anabola steroider. Han är diskvalificerad vilket innebär att du är olympisk guldmedaljör”.
Mer än 3000 dagar efter den olympiska kulfinalen i Olympia utanför Aten, de Olympiska spelens födelse-plats, var Adam Nelson en vinnare. Den populäre amerikanen som tjusat den svenska publiken så många gånger upplevde ett av sina tyngsta ögonblick i Aten 2004 då han med minsta möjliga marginal förlorade OS-guldet. Efter att ha blivit tvåa i Sydney-OS 2000 på 21.21 – bara åtta centimeter från guldet – tog han fyra år senare ledningen i OS-finalen med 21.15 i första stöten. Det var ledarresultatet inför den sjätte och sista omgången i vilken Jurij Bilonog stötte exakt lika långt och tog ledningen på bättre andrastöt.
Nelson hade chansen att ta tillbaka förstaplatsen men kunde inte stå kvar i ringen utan åstadkom sin femte raka ogiltiga stöt. Hans fru och föräldrar var på plats i Aten och led med honom.

Världsmästare 2005
Året efter vann Nelson VM-titeln i Helsingfors, följde upp med silver i Japan 2007 bakom kompisen Reese Hoffa och var åter i OS-final 2008 där han dock nollade. I de amerikanska OS-uttagningarna i Eugene 2012 misslyckades han och stötte bara 18 meter efter att ha haft skadeproblem.
Några veckor före beskedet om Bilonogs diskvalifikation tog Adam Nelson, då 37, beslutet att avsluta karriären. Hans resultat var inte tillräckligt bra för att att han skulle få behålla sina sponsorer.
”Att bli lurad på guldet och inte få stå högst upp på prispallen och höra Star-Spangled Banner kändes väldigt tråkigt. Men det faktum att jag inte vann gjorde mig än mer motiverad och fick mig att jobba ännu hårdare vilket gjorde mig till en bättre kulstötare. Jag vet inte om jag gjort det om jag vunnit guld i Aten så jag fick kanske det bästa av två världar”, sa Nelson.
I samband med de amerikanska mästerskapen i Des Moines, Iowa, i juni 2013 fick Nelson ta emot guldmedaljen och sprang ett ärevarv med sina barn vilket var ett speciellt ögonblick.

”Jag hoppas jag kan inspirera andra att hålla på länge”
På Facebook och Youtube har man sedan i höstas kunnat följa Adam Nelsons träning och man har anat att något var på gång. I slutet på april gjorde han sin första kultävling på fyra år och stötte 20.48. Natten till lördagen i OS-uttagningarna i Eugene inleddes tävlandet med att speakern presenterade honom som 2004 års olympiske mästare och sedan satte mannen som kan tagga igång sig som ingen annan full fart på kulan sex gånger. Efter 20.17 i första satsade han allt i de följande fem omgångarna vilket resulterade i lika många kryss. Därmed hade hans långa och framgångsrika kulkarriär fått sitt definitiva slut.
Det blev en sjundeplats och han var aldrig nära en topp-tre-placering. Men han visade att även en 40-åring kan prestera på hög nivå och som någon sa: ”The new guys here in Eugene will have their shot at the Olympic gold, but you are the champion now and forever!

Känslosam sista tävling
Själv sa Adam Nelson:
– Den här tävlingen gav mig en känslosam koppling till min olympiska guldmedalj som jag aldrig känt tidigare. Jag hoppas jag kan inspirera andra att hålla på länge. Den här comebacken har jag verkligen gjort i den olympiska andan eftersom jag förberett mig med endast 1-1.5 timmes träning per dag vid sidan om jobb och familj som gått i första hand.
Han har tävlat i Stockholm många gånger och vi minns honom från bland annat Big Shot i Kungsträdgården. Hur han inför varje stöt gick en bit från kulringen, stannade upp och sedan sprang tillbaka samtidigt som han slet av sig överdragströjan och slängde den på marken följt av en kort koncentration i ringen innan han snurrade iväg kulan i sin lite kantiga rotationsstil.
En verkligen entertainer och känslomänniska har lämnat ringen.
/Jonas Hedman

Fotnot: Adam Nelson parkerar med sitt personliga rekord 22.51 från 2002 på elfte plats på genom-tiderna-listan.

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen