Strålande avslutning på långa banan av Hässelbys Samuel Russom som inför hemmapubliken i Höganäs tog guld. Foto: Deca Text&Bild

Härlig hemmaseger för Samuel Russom som tog första terräng-SM-guldet

Långa banan över knappt 10 km i Höganäs blev en spännande kamp om guldet ända till sista varvet. Då lyckades hemmalöparen Samuel Russom springa ifrån Eskilstunas Emil Millán de la Oliva och vann med åtta sekunder.

Lördagens bronsmedaljör på korta banan, Emil Millán de la Oliva, gjorde lite småryck på andra varvet vilket resulterade i att tätklungan splittrades och han fick bara med sig Hässelbys Samuel Russom. De bildade sedan en tvåmannaklunga hela vägen där Emil var den som drog mestadels.

Stark avslutning av Samuel
När de gick ut på det femte och sista varvet hade de tolv sekunder till klungan och det blev ännu lite mer i mål. för Samuel, som bor i Höganäs, avslutade med en härlig långspurt och tog guldet på 28:56, åtta sekunder före Emil som i sin tur var ytterligare åtta sekunder före Akeles Linus Rosdahl som vann klungspurten före Spårvägens Oliver Löfqvist.
De två senaste årens mästare Samuel Tsegay från Hälle IF kom inte till start. Lördagens vinnare på korta banan, Andreas Almgren, var med även nu men nöjde sig med att genomföra ett tröskelpass. Efter att ha legat 27:a efter första varvet slutade han tia och fick alltså med sig ett lagguld.

Seger inför hemmapubliken
Det var många som ville gratulera och prata med Samuel Russom som tränar i Höganäs varje dag.
– Jag är jätteglad, allt gick som jag hoppats idag! Jag fick bra hjälp av Emil som drog mycket. Jag trivs bra på alla underlag och nu har jag vunnit även på gräs, säger Samuel till Friidrottskanalen.se. Sedan tidigare har han SM-titlar på 10 000 m och halvmaraton.
Tvåan Emil var också nöjd.
– Jag körde lite hårt i början för att minska klungan och det fungerade. Men jag förstod på slutet att det skulle bli svårt om det blev spurt. Jag kom hem från Kenya för 3-4 dagar sedan där jag bor och tränar. Fokus är nu på långdistans och jag hoppas få springa terräng-EM för Sverige och sedan göra en snabb halvmara, säger Emil.

Tidernas jämnaste lagtävling?
Lagtävlingen blev extremt jämnt och slutade med seger för Tureberg på samma platspoäng som Spårvägen, 29, och med Hässelby trea på 30. Guldet tog Turan tack vare att de hade tredjemannen i mål före spårets trea, de var elva respektive trettonde. En starkt bidragande orsak till Turans guld var Napoleon Solomon som spurtade förbi två (!) spårvägare på upploppet och blev elva.
På lördagen tog Spårvägen lagguldet på korta banan med en poäng före Tureberg och nu blev placeringarna ombytta med noll poängs skillnad.