Foto: Deca Text&Bild

Ida Storm är på väg mot något stort!

I lördags slog Malmö AI:s Ida Storm, 26, till med hela 70.97 i slägga i European Throwing Cup på Gran Canaria. Det var bara två centimeter från det svenska rekordet och tre från VM-kvalgränsen till London i sommar. Resultatet innebar brons – den bästa svenska placeringen genom tiderna i dessa sammanhang. Vi fick en pratstund med Ida!

– Jag är väldigt nöjd! Att kapaciteten finns visste jag men det gäller att få ut det och att göra den på en så här stor tävling var extra kul. Jag var fokuserad och lagom nervös, säger Ida.
Hon kastade i B-poolen som hon vann med nästan fem meter efter serien 66.85, 70.97, x, 69.48, x, 63.02.
– Sedan blev det en nervös väntan på A-poolen.
Bara två tjejer kastade längre – Frankrikes Tavernier 71.71 och Tysklands Klaas 71.06 – så det slutade med brons för Ida i Europacupen i kast. Det är Sveriges bästa placering genom tiderna i tävlingen som startade 2000. Tidigare bästa placeringen Tracey Anderssons fjärdeplats i spanska Castellon 2013 på dåvarande svenska rekordet 70.82, en placering som i efterhand uppgraderades till tredjeplats sedan en tjej diskvalificerats för doping.
– Jag har känt bra stabilitet på träningen under vintern och byggt upp ett bra självförtroende. Tävlingarna i viktkastning inomhus har också varit bra, säger Ida som har Stellan Kjellander i Malmö som tränare sedan juli 2016.

Foto: Deca Text&Bild

Sex år i USA
Ida är född i Lund men familjen flyttade till småländska Nybro när hon var åtta år och sedan tillbaka till Lund när hon började på friidrottsgymnasiet i Malmö som 16-åring då hon bodde hos sin farmor och farfar. Hösten 2010 flyttade hon till USA och University of California at Los Angeles (UCLA) i Westwood strax norr om den väldiga staden och blev kvar i sex år.
– Jag läste geografi och miljöstudier plus flera andra ämnen som till exempel kartor- och satellitdatahantering. Sedan var jag kvar ett år och forskade tillsammans med en professor och bodde en period i San José utanför San Fransicso, säger Ida.
Hon kom tillbaka till Sverige i maj 2016 och efter en månad i Småland då hon tränade för Per Karlsson i Växjö bor hon sedan juni i Malmö.
Civilt läser Ida till en mastersexamen på Lunds Universitet parallellt med elitsatsningen.
– Det är en on-line-utbildning på halvfart men jag forskar fortfarande lite på distans tillsammans med min professor från UCLA.
Som om det inte vore nog har Ida nyligen också engagerat sig i projektet Idrott utan gränser där hon då och då åker ut i skolor i problemområden och berättar och instruerar friidrott.
– Det är givande! Senast var jag i Rosengård här i Malmö.

Ida och coach Stellan Kjellander efter rekordkastet. Foto: Kari Kivinemi

240 släggkast i veckan
Ida började i IK Hinden i Nybro, sedan Malmö AI 2008-2011 följt av fyra år i Hässelby SK och är sedan förra året tillbaka i MAI. Stellan Kjellander är tränare även för Marinda Petersson som vann SM i somras och de tränar mycket tillsammans. Och det blir mycket kastning.
– Jag kör åtta kastpass i veckan varav tre dubbelpass och det handlar om 30 kast per gång. Till detta kommer fyra styrkepass och gymnastik.
Vintertid sker sju av kastpassen inomhus i nät vilket gör träningen mer effektiv, då tar 30 kast 45-60 minuter. Men på söndagar kastar de ute. Tävlingssläggan väger 4 kg men Ida kastar också med tyngre respektive lättare vikter.
– Vi kör med tre olika vikter under ett pass, till exempel 6, 5 respektive 4 kg-slägga och alternerar med 5,5, 4,5 och 3,5 och 5, 4 respektive 3 kg. Allt för att lära sig att kasta med en fin rytm med alla vikter, de tyngre innebär också bra styrketräning.
– Stellan är knuten till Malmö Idrottsakademi vilket gör att han är med på nästan alla kastpass och det har betytt mycket för inte minst min teknikutveckling.

Foto: Deca Text&Bild

Hur bra är 70.97?
Idas 70.97 är en förbättring av hennes tre år gamla personligt rekord med hela 1.82 meter och hade räckt till 34:e plats i världsstatistiken 2016. Resultatet placerar henne tvåa genom tiderna i både Sverige som Norden där bara Tracey Andersson är före med sitt nordiska rekord på 70.99.
Av världens alla släggkasterskor är Ida 84:a på genom-tiderna-listan och Tracey 82:a med sina 70.99.
– För att kasta ännu längre behöver jag bli starkare och fortsätta stegra träningen. Jag tror att det finns lite till att ta redan på den nivå jag håller nu, men det gäller att hålla sig skadefri, för att kunna fortsätta att utvecklas.

Sambo med släggkastare
Ida är sambo med amerikanen Ryan McCullough som också är släggkastare med ett personligt rekord på 67.84 från 2016.
– Han har jobbat som kastcoach och här i Malmö hjälper han bland annat IFK Malmös fotbollslag med fysträningen. Han är född i Michigan men hans farfar kommer från Irland så han har nu även blivit irländsk medborgare. Vi har varit där några gånger och passat på att tävla då, säger Ida.
När det gäller målen för 2017 så nämner hon i första hand SM och Finnkampen.
– Jag vill blir stabilare i min kastning, då kommer resultaten. Marinda vann SM förra året och jag vill utmana henne där och i Finnkampen. Efter 70.97 nu så är det ju inte heller så långt kvar till VM-kvalgränsen och visst skulle det vara jättekul om jag lyckades ta mig dit!
Det ska bli spännande att följa Ida Storms fortsatt utveckling!
/Jonas Hedman

Läs även:
Ida snuddade vid svenskt rekord
Fantastiskt viktkast av Storm

De bästa släggkasterskorna genom tiderna
70.99  Tracey Andersson, Ullevi FK, 2016
70.97  Ida Storm, Malmö AI, 2017
69.43  Marinda Petersson, Malmö AI, 2016
69.09  Cecilia Nilsson, Råby-Rekarne FI, 2008
68.76  Eleni Larsson, Huddinge AIS, 2015
67.18 Josefin Berg, IF Göta Karlstad, 2013
65.78  Emma Johannesson, Ullevi FK, 2012
65.55  Karolina Pedersen, Ullevi FK, 2014
64.55  Marie Nordahl, Falu IK, 2010
63.47  Annika Hjelm, Huddinge AIS, 2007

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen