Bästa tänkbara kval för Khaddi som hoppade 6.78 i första omgången. Foto: Deca Text&Bild

Khaddi i VM-final – klarade kvalgränsen i första hoppet

Längdkvalet på VM i Eugene gick utmärkt för Ullevis Khaddi Sagnia som direkt i första hoppet flög 6.78 efter en bra plankträff. Därmed överträffade hon kvalgränsen med tre centimeter och kunde gå hem och ladda för finalen.

När båda kvalgrupperna summerats hade Khaddi det femte bästa resultatet med sina 6.78. Längst hoppade USA:s Quanesha Burks med 6.86 före regerande världsmästarinnan Malaika Mihambo, 6.84 och Nigerias Ese Brume, 6.82. För att bli en av de tolv finalisterna krävdes 6.64.
Khaddi hade inte den bästa uppladdningen eftersom hennes bagage försvann redan på väg till förlägret i Berkeley och fortfarande inte har kommit fram till Eugene. VM-kvalet genomförde hon i Sarah Lahtis tävlingskläder från 5000 m-försöken.

VM-final nummer två för Khaddi som var sjua i Peking redan för sju år sedan. Foto: Deca Text&Bild


Nionde finalisten i Eugene

Khaddi blev nu nionde svensk att ta sig vidare till final på VM i Eugene. Men så här långt har Sverige bara tre placeringar bland de åtta bästa och sammanlagt 15 nationspoäng.
Det kan Khaddi förbättra i finalen natten mot måndag svensk tid.

Fjärde VM:et utomhus
Hon gör nu sitt fjärde VM utomhus och är i sin andra final. I Peking 2015 slutade hon sjua på dåvarande personliga rekordet 6.78 vilket är hennes bästa placering i ett globalt mästerskap.
I år har hon förbättrat sitt personbästa till 6.95 – bara fyra centimeter från det svenska rekordet – vilket var just här i Eugene i slutet på maj. Bara tre i finalfältet har bättre årsbästa än Khaddi så finalen blir riktigt spännande att följa.

/Jonas Hedman

Resultaten

Khaddi Sagnias biografi på friidrottsstatistik.se

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen