Medaljörerna på 80 km med fr v tvåan Anton Gustafsson, vinnaren Johan Lantz och trean Viktor Stenqvist. Foto: Jonas Hedman

Spännande guldkamp i hettan på trail-SM

På lördagen avgjordes dubbla SM-tävlingar i Trail i Stockholm – 33 respektive 80 km – där termometern visade 27 grader. Långa banan vanns av Ockelbos Johan Lantz som utmanades av Axas Anton Gustafsson medan Kvilles Elin Hartelius var helt överlägsen på damsidan. På korta banan stod IFK Umeås Martin Nilsson och Mantras Louise Jernberg i särklass.

Det var varmt redan klockan sju på morgonen när långa banan startade och termometern höll sig sedan runt 27 grader vilket var betydlig varmare i solen. Det var först efter att vinnarna gått i mål som det blev molnigt. På 80 km gick Johan Lantz inte med täten från start men var uppe i ledningen efter omkring 45 km tillsammans med årets SM-vinnare på 100 km, Anton Gustafsson.

Ryckte 18 km från mål
Ledningen växlade mellan de två men med 18 km kvar skärpte Johan tempot och fick lucka. Men det blev aldrig något stort avstånd och när en kilometer återstod till målet vid amfiteatern i Frescati såg Anton ledaren på den öppna ytan.

”Härligt med första SM-guldet”
– Men jag hade koll och även krafter kvar, säger Johan som till slut vann med en dryg minut på 6:08:13. Bronset tog Viktor Stenqvist, Billingen X-trail, som var nästan 18 minuter efter.
– Målet var att vinna och det är speciellt att bli svensk mästare för första gången, sa Emil som aldrig varit topp-10 i något tidigare SM.
– Årets stora mål är UTMB 17 mil runt Mont Blanc i Frankrike i augusti. Träningen har gått bra och vissa veckor springer jag upp mot 20 mil men jag har en gammal skada som gör att jag inte kan springa riktigt så mycket som jag vill.

SM-medaljörerna på 80 km. Fr v tvåan Hanna Aho, Navåsen, vinnaren Elin Hartelius, Kville, och trean Zara Lundgren, Sundsvall. Foto: Jonas Hedman


”Vad hände? Vann jag!”

I kvinnliga klassen blev det aldrig någon spänning gällande förstaplatsen. Elin Hartelius vann med hela 18 minuter på 7:31:59 och tog sitt andra SM-guld. Det första var i 24-timmars-SM 2021.
– Vad hände? Vann jag! Det gick bra idag även om det var varmt. Men trail är varierat och jag återhämtar mig bra när det är flackt.
Kampen om silvret blev desto mer spännande där Hanna Aho och Zara Lundgren kom uppför sluttningen på amfiteatern samtidigt men där Hanna var starkast de sista hundra meterna och fixade silvret med åtta sekunders marginal på 7:52:39.

Topptrion i SM 33 km med fr v tvåan Kristofer Låås, Keep Up, vinnaren Martin Nilsson, IFK Umeå, och trean Jonatan Fridolfsson, Sävedalen. Foto: Jonas Hedman


Martin helt överlägsen på 33 km

På 33 km tog IFK Umeås Martin Nilsson sitt första SM-guld efter en suverän löpning där han tog ledningen efter en mil och sedan var helt överlägsen. Segertiden skrevs till 2:08:09 vilket innebar en segermarginal på hela åtta minuter före Kristofer Låås, Keep Up, som i sin tur var 2,5 minuter före Sävedalens Jonatan Fridolfsson.
– Jag trodde inte att jag skulle vara med och kämpa om segern idag. Värmen var tuffaste motståndaren men jag höll ihop det bra och tyckte jag höll ett jämnt tempo, säger Martin som bor i Östersund.

Kvinnliga palltrion på 33 km med fr v tvåan Frida Michold, vinnaren Louise Jernberg och trean Natalie Persson. Foto: Jonas Hedman


Första SM-titeln för Louise

Även i damklassen blev det en överlägsen vinnare i Mantras Louise Jernberg som vann med nästan sju minuter på 2:40:45. SM-guldet är hennes första. Silvret till Frida Michold som hade sju minuter till godo på trean Natalie Persson.
Fyra slutade Runacademys Petra Kindlund som tyvärr var en av sex tjejer som sprang fel.

De historiska lagguldmedaljörerna. Överst Vallentuna FK med Jenny Josefsson i mitten och hennes två döttrar Agnes, t v, och Tilde. Längst fram IK Akele med fr v Robert Wingren, Albin Lillieström och Hugo Lindell. Foto: Jonas Hedman


Historiska lagvinnare

Trail-SM hade premiär 2021 och nu genomfördes för första gången lagtävlingar där lägsta placeringssiffra gällde, precis som på terräng-SM. På 33 km vann IK Akele herrguldet på 24 p medan Vallentuna FK tog damtiteln på 49. Detta tack vare familjen Josefsson där mamma Jenny var 20:e och döttrarna Agnes, 17, åtta och Tilde, 19, 23:a.

En del av EcoTrail Stockolm
Årets trail-SM ingick i den årliga tävlingen EcoTrail Stockholm som arrangeras av Team Nordic Trail. Det stod för ett bra arrangemang som innehöll flera distanser förutom SM-klasserna. Totalt var 1700 löpare anmälda.

/Jonas Hedman

SM Trail i Stockholm 17/6 2023
M 33 km
1) Martin Nilsson, IFK Umeå, 2:07:09
2) Kristofer Låås, Keep Up RC, 2:15:50
3) Jonatan Fridolfsson, Sävedalens AIK, 2:18:20

Lag
1) IK Akele 24
(5 Hugo Lindell, 7 Albin Lillieström, 12 Robert Wingren)

K 33 km
1) Louise Jernberg, IF Mantra Sport, 2:40:45
2) Frida Michold, IK Akele, 2:47:34
3) Natalie Persson, Duveds IF, 2:54:40

Lag
1) Vallentuna FK 51
(8 Agnes Josefsson, 20 Jenny Josefsson, 23 Tilde Josefsson)

M 80 km
1) Johan Lantz, Ockelbo SK, 6:08:13
2) Anton Gustafsson, Axa SC, 6:09:19
3) Viktor Stenqvist, Billingen X-trail SC, 6:27:00

Lag
1) Team Nordic Trail SC 70
(7 Tobias Johansson, 28 Jonas Bergström, 35 Wouter Gardeyn)
2) Umara SC 74
(11 Johan Isaksson, 22 Torbjörn Gyllebring, 41 Rickard Lundin)
3) Axa SC 94
(2 Anton Gustafsson, 36 Mikael Axbom, 56 Mathias Crona)

K 80 km
1) Elin Hartelius, IF Kville, 7:31:59
2) Hanna Aho, Navåsens FK, 7:52:39
3) Zara Lundgren, Sundsvalls FI, 7:52:47

Lag
Avlyst p g a för få anmälda lag

Resultatlistan

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen