Tre av killarna i framtidslaget med fr v Kasper Kadestål, Nick Ekelund-Arenander och Erik Martinsson där Karl Wållgren saknas. Carl Bengtström var inte med denna gång. Foto: Jonas Hedman

Stafettlaget inte långt från VM-final

Den blågula 4×400-kvartetten var inställd på att slå det 16 år gamla svenska inomhusrekordet i försöken på inne-VM i Belgrad. Det lyckades inte men med 3:09.48 var de blott 1.18 sekunder från en finalplats.

– Vi siktade på svenskt rekord och hade hoppats på en lite bättre tid. Vi har lite saker att slipa på till i sommar då det stora målet är att gå till final på EM i München, säger Nick Ekelund-Arenander som sprang andrasträckan.

Kasper Kadestål inledde
Malmö AI:s Kasper Kadestål inledde för Sverige och fick en ostörd resa och växlade efter 47.81 till klubbkamraten Nick Ekelund-Arenander som sprang själv hela vägen och klockades för 47.44. Lagets yngste löpare Karl Wållgren från Örgryte hade 47.32 på tredje sträckan efter att ha passerat Nigeria.

Närmade sig USA …
På sista var Upsalas Erik Martinsson offensiv och gick ut som trea med Belgien och USA tiotalet meter framför. När amerikanen Isaiah Harris drabbades av en sträckning (?) i näst sista kurvan såg det ut som att Erik var på väg ikapp och förbi och ta andraplatsen.

… som haltande missade finalen
Men amerikanen höll undan trots stora problem och det blev en tredjeplats för Sverige där Erik hade bästa sträcktiden i det svenska laget, 46.91.
– Jag stumnade lite för mycket sista 50 meterna för att nå honom. Det är lite svårare att få ut det man har på förmiddagen jämfört med kvällen, men härlig atmosfär här även om det gick inte så fort som vi hoppades, säger Erik.

Tuffa premisser
Endast segrarna i de tre heaten plus tre tidern avancerade till final och snabbast av alla var Spanien med 3:06.98 och för avancemang på tid krävdes 3:08.30. Det kan jämföras med det svenska inomhusrekordet på 3:07.10 från inne-VM 2006 som räckte till final då och hade gjort det nu också.

Carl hade varit skillnaden
Carl Bengtström tog individuellt brons på 400 m dagen före och var sliten. Hade han varit med hade det med stor sannolikhet blivit en finalplats.
Kasper hade nu 47.81 från block att jämföra med inneperset 47.11, Nick hade 47.44 (årsbästa 47.16) medan Karl Wållgren och Erik Martinsson båda var runt halvsekunden snabbare än sina innepers som är 47.88 respektive 47.42.

/Jonas Hedman

Resultaten

Mer från den svenska 4×400-insatsen på IVM i Moskva 2006:
Sensationell blågul fjärdeplats i långa stafetten
Svenskt inomhusrekord i VM-försöken

Mer från inne-VM i Belgrad:
Nu börjar jakten på det äldsta rekordet – 4×400 m

Fullträff för Carl Bengtström – VM-brons och svenskt rekord
Sååå nära medalj för Andreas Kramer
Julia Wennersten ett utropstecken i Belgrad
Mondo Duplantis: ”Jag har en ny superstyv stav för ytterligare ett världsrekord”

Till slut kom träffen – VM-silver för Thobias Montler
Carl Bengtström imponerade stort – är i VM-final på 400 m
Fanny Roos hittills bästa – fyra i VM-finalen
Antiklimax – Claudia Payton diskvalificerad
Lysande lopp av Andreas Kramer – är i sin första VM-final
Carl Bengtström näst snabbast i 400 m-försöken
Fullträff av Payton på 60 m – nära det 44 år gamla svenska rekordet
”Försöken blir som en final – det handlar om att ge allt”

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen