Carl Bengtström, t h, och coach Erik Olsson som har stor del i sin adepts framgångar. Foto: Jonas Hedman

Fullträff av Carl Bengtström – VM-brons på nytt svenskt rekord

400 m-finalen på VM i Belgrad blev riktigt snabb och Örgrytes Carl Bengtström tog verkligen för sig när han rusade i mål som trea på 45.33. Därmed slog han Jimisola Laursens 20 år gamla svenska rekord och var blott 28 hundradelar från europarekordet.

– Otroligt kul, det känns underbart! Jag hade ingen aning om tiden och när jag fick höra den så blev jag nästan ännu gladare, säger Carl.
Han fick bana fem och det var Jereem Richards från Trinidad och Tobago på banan utanför som öppnade tuffast och ledde in på gemensam bana halvvägs på blixtrande snabba 20.84. Detta före amerikanen Trevor Bassitt, Carl och dansken Benjamin Lobo Vedel.

Krossade det svenska rekordet
På andra varvet blev det lucka till dansken och in i sista kurvan förstod man att medaljen var klar, för Carl är stark på slutet. Richards spurtade i mål på 45.00 – nytt mästerskapsrekord – och med Bassitt bara fem hundradelar bakom.
Carl tappade lite på slutet men bronset var aldrig hotat när han rusade i mål på 45.33 – 26 hundradelar under Jimisola Laursens svenska inomhusrekord som var silvertiden i inne-EM i Wien 2002.

In på gemensam bana som trea efter Richards och Bassitt på vad som var Carls klart snabbaste öppning. Foto: Deca Text&Bild


”Detta trodde jag inte”

– Jag trodde någonstans att jag skulle kunna ta medalj, men inte att jag skulle så Jimisolas svenska rekord, för det är bra.
Carl var förkyld när han flög ner till Belgrad och hade inga höga tankar om en framskjuten placering, men han blev piggare och piggare och överträffade verkligen sig själv.

Nytt rekord i en annan gren i sommar?
Det paradoxala är att Carls huvudgren är 400 m häck där han i somras förbättrade sig med över sekunden till 48.53.
– Det här är egentligen snabbhetsträning för 400 m häck som är det långsiktiga målet. Jag tror att jag i sommar kan slå Sven Nylanders svenska rekord på 47.98.

Nära europarekordet
Carl var med sina 45.33 nu bara 28 hundradelar från Thomas Schönlebes 34 år gamla europarekord inomhus på 45.05. En tid som Karsten Warholm tangerade på inne-EM i Glasgow för tre år sedan.

Bronset är Sveriges andra IVM-medalj på 400 m. Den första tog Johan Wissman med silver i Valencia 2008. Foto: Deca Text&Bild


Sju tiondealr snabbare än Wissman

För ett år sedan var Carl snuddande nära medalj på 400 m på inne-EM. Nu blev det verklighet – och dessutom på ett VM – på en tid som var nära sekunden bättre.
Carl nådde med sitt brons den näst bästa svenska placeringen på 400 m i inne-VM bakom Johan Wissmans silver från 2008. Men Carl sprang mer än halvsekunden snabbare.

/Jonas Hedman

Resultaten

Mer från inne-VM i Belgrad:
Sååå nära medalj för Andreas Kramer
Julia Wennersten ett utropstecken i Belgrad
Mondo Duplantis: ”Jag har en ny superstyv stav för ytterligare ett världsrekord”

Till slut kom träffen – VM-silver för Thobias Montler
Carl Bengtström imponerade stort – är i VM-final på 400 m
Fanny Roos hittills bästa – fyra i VM-finalen
Antiklimax – Claudia Payton diskvalificerad
Lysande lopp av Andreas Kramer – är i sin första VM-final
Carl Bengtström näst snabbast i 400 m-försöken
Fullträff av Payton på 60 m – nära det 44 år gamla svenska rekordet
”Försöken blir som en final – det handlar om att ge allt”
Nu börjar jakten på det äldsta rekordet

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen