Vinnaren Samuel Russom tillsammans med tvåan Oscar Kibet, t h, och trean Oscar Niyonzama. Foto: Jonas Hedman

Suverän Lidingöloppsseger för Hässelbys Samuel Russom

TCS Lidingöloppets tremil genomfördes i strålande solsken på lördagen och snabbast av alla på den kuperade banan var Hässelbys Samuel Russom. Med 1:36:56 vann han med nästan 1,5 minut och åstadkom den snabbaste segertiden på åtta år. I damklassen segrade Kenyas Sylvia Medugu som med 1:55:03 var knappt tre minuter före Hässelbys Linnéa Sennström.

Det var närmast perfekta förhållanden med 13 grader, sol och bara en svag vind vilket resulterade i bra fart från start. Sex man bildade klunga efter bara några kilometer och passerade 4 km på 13:04 – David Nilsson, Högby, Oscar Claesson, Huskvarna, Samuel Russom, Hälles färska SM-vinnare i halvmaraton, Samuel Tsegay, samt träningskompisarna Oscar Kibet, Uganda, och Oscar Niyonzima, Burundi.

Missade starten
David Nilsson släppte efter åtta kilometer och vid Fågelöudde halvvägs var det tre man längst fram – Russom och de två orutinerade Oscar Kibet, 27, och Oscar Nizyonzima, 19. De bor i Uganda och gjorde nu sitt första lopp utanför landets gränser.
Orutinen gjorde att de missade starten och bara hade hunnit fram till och och förbi startgrupp C när startskottet gick kl 9.15. Då hade de runt 120 meter kvar till elitledet och fick rusa första kilometern för att komma fram. Trots mjölksyran som det måste ha dragit på sig så var de alltså med i täten halvvägs.
Och när de främsta nådde Grönsta gärde efter 20 kilometer så var den ljusblåklädda duon ensamma – tolv sekunder före Russom och ytterligare 48 före Tsegay.
Skulle det hålla den sista milen?

Vinnaren Samuel Russom, t h, och fyran Samuel Tsegay, Hälle. Foto: Jonas Hedman


Vilken avslutning av Samuel

Oscar och Oscar hjälptes åt och hade vid Aborrbacken 5 km från mål en ledning på 23 sekunder till Samuel Russom. Denne närmade sig dock mer och mer och var ikapp med tre kilometer kvar.
Han passerade direkt och höll en helt annan fart. Steget såg dock tungt ut med en dryg kilometer kvar men det var aldrig något snack på den lättlöpta slutkilometern och han spurtade över mållinjen på 1:36:56 med ett stort leende på läpparna.
– Jättekul att vinna! Jag debuterade på tremilen för två år sedan, vann 15 km i fjol och idag fungerade det bra även om det var väldigt tufft, säger Samuel Russom.
Han kommer från Eritrea, bor i Skåne och tävlar för Hässelby SK och gjorde nu ett av karriärens bästa lopp.

Bästa svenska klubblagstiden någonsin
Russoms segertid var den snabbaste sedan Lewis Korir triumferade på 1:35:23 2013 och den 24:e snabbaste tiden i loppets historia. Banrekordet är 1:33:33 noterat 1998 av Isaac Chemobwo, Kenya. Russom kommer från Eritrea men har svenskt tävlingstillstånd sedan några år och noterade nu den bästa svenska klubblagstiden. Den bästa svenska tiden har Mustafa Mohamed, Hälle IF, med 1:37:10 från 2008.

Tårögd över prestationen
Oscar Kibet nådde målet som tvåa på 1:38:20, 21 sekunder före träningskompisen Oscar Niyonzima och det var verkligen strålande prestationer de två stod för. Den senare är bara 19 år, kommer från hemlöshet och fick tillsammans med sin namne möjlighet att åka till Sverige och springa Lidingöloppet tack vare välgörenhetsföreningen The Ugandan Athletes Fund Academy (UAFA) som drivs av förra landslagslöparen på 400 m häck, Nuulu Ndiwabene, som bor i Sverige.
Hon om någon kan deras tuffa bakgrund och var närmast tårögd när de passerade Grönsta gärde efter två mil och ledde.
– Syftet med UAFA är att hjälpa utsatta genom löpning och den svenska föreningen Runacademy IF hjälper till och sponsrar dem, säger Nuulu.
Ingen av de två hade tävlat på en distans längre än 10 km före Lidingöloppet och trots att de missade starten så lyckades de alltså bli tvåa respektive trea.

David Nilsson vid Kyrkviken efter sju kilometer. Foto: Jonas Hedman


David Nilsson fick springa själv

Fyra slutade Hälles Samuel Tsegay, 1:39:28, och femma David Nilsson, 1:40:05.
– Jag fick springa de sista 22 kilometerna själv och var inte tillräckligt taggad för att kunna göra det snabbt på egen hand. Jag är lite besviken, men det är ändå min näst bästa tid, för fem år sedan gjorde jag 1:38:45, säger David som springer Asics Stockholm Marathon om två veckor.

Kvinnliga topptrion med fr v trean Samrawit Mengsteab, vinnaren Sylvia Medugu och tvåan Linnéa Sennström. Foto: Jonas Hedman


Femte segern för Sylvia Medugu

Ett stort leende var även den i Denmark boende kenyanskan Sylvia Medugu som länge tampades med Hälles Samrawit Mengsteab. Vid två mil skilde tolv sekunder till Medugus fördel och vid Aborrbacken efter 25 km 1:09 och sista biten var hon klart starkast och vann med nästan tre minuter på 1:55:03.
– Jag älskar verkligen Lidingö och Lidingöloppet! Det här är sjunde gången jag springer här. Detta var min tredje seger på tremilen och jag har också två förstaplatser på 10 km, säger Sylvia som satte det gällande banrekordet 1:51:57 för två år sedan.
Hässelbys Linnéa Sennström var hela 3:05 bakom Samrawit efter två mil och 1:44 vid Aborrbacken men när den senare gick in i väggen i den tuffa stigningen så försvann sekunderna snabbt. Linnéa passerade Samrawit strax före mål och slutade tvåa på 1:57:52 – 21 sekunder före Hälle-löparen.

/Jonas Hedman

Lidingöloppet 30 km 25/9 2021
Män

1) Samuel Russom, Hässelby SK, 1:36:56
2) Oscar Kibet, Uganda, 1:38:20
3) Oscar Niyonzima, Burundi, 1:38:41
4) Samuel Tsegay, Hälle IF, 1:39:28
5) David Nilsson, Högby IF, 1:40:05
6) Otto Kingstedt, Hässelby SK, 1:41:33

Kvinnor
1) Sylvia Medugu, Kenya, 1:55:03
2) Linnéa Sennström, Hässelby SK, 1:57:52
3) Samrawit Mengsteab, Hälle IF, 1:58:13
4) Camilla Elofsson, Huddinge AIS, 1:59:13
5) Åsa Wiklund, Trångsvikens IF, 2:02:19
6) Jenny Björnberg, Falu IK, 2:02:31

Resultatlistan

Läs även:
David Nilssom om vägen tillbaka efter malaria
2016: Vilket Lidinglopp av David Nilsson
2016: Hur bra är David Nilssons 1:38:45 i Lidingöloppet?
Anders Kleist historisk vinnare i trail-SM

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen