Maria Larsson vann 30 km-loppet med knappt två minuter före Malin Ewerlöf. Foto: Deca Text&Bild

Suverän seger i Lidingöloppets tremil för Örgrytes Maria Larsson – trea genom tiderna

Hinderlöparen Maria Larsson, 22, från Göteborg hade aldrig tävlat på en distans längre än milen när hon ställde sig på startlinjen till Lidingöloppets tremil på lördagseftermiddagen. Men av det märktes ingenting eftersom hon sprang i mål som segrare före trefaldig vinnaren Malin Ewerlöf, på 1:56:54 – den tredje bästa tid som någon svenska noterat i loppets historia.

– Jag är så nöjd! Målet var att ta sig under två timmar och taktiken att hålla just under 4 minuter per kilometer fram till 20 km, då trodde jag att jag skulle fixa det. Och det gick jättebra! säger Maria.
– Jag har haft sådana skadeproblem de senaste åren och kört så mycket rehabträning så det kom faktiskt en glädjetår på upploppet. Som jag har slitet för att komma tillbaka!

EM-löpare på hinder
I somras kom Maria tillbaka och vann SM-milen på väg, kvalficerade sig till EM i Amsterdam på 3000 m hinder tack vare personliga rekordet 9:52 och förbättrade det i EM-försöken till 9:50. Till final fattades bara någon sekund.
– Min tränare och pojkvän Eric Senorski har betytt mycket för den här framgången. Han har själv sprungit bra på tremilen och gav mig viktiga taktiska råd, säger Maria.
Malin Ewerlöf gjorde med 1:58:51 sin näst bästa tid och slutade tvåa med Stora Tuna OK:s Anna Mårsell trea på 2:08:16. Malins tid är hennes näst bästa vilket är en väldigt bra prestation eftersom hon hunnit bli 44 år och alltså är dubbelt så gammal som vinnaren Maria Larsson.
Resultaten
/Jonas Hedman

Läs även:
Vilket Lidingölopp av David Nilsson – sjätte snabbaste svensk genom tiderna
Lyckad debut på 15 km för Olle Walleräng
Historisk veteranseger för Norges Grete Kirkeberg – slog Evy Palms rekord

De snabbaste genom tiderna på tremilen i Lidingöloppet
1:53:13  Lena Gavelin, BIF Jamtrennarna, 2002
1:53:20  Anna Rahm, Rånäs 4H, 2008
1:56:54  Maria Larsson, Örgryte IS, 2016
1:56:56  Heléne Willix, SLK Oxelösund, 1997
1:57:34  Isabellah Andersson, Oskarshamns SK, 2007

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen