Henrik Larsson noterade sitt tredje svenska rekord på 100 m och förbättrade det nu med fem hundradelar. Foto: Deca Text&Bild

Svenskt rekord av Henrik Larsson i säsongsdebuten

I Graz, Österrike, på söndagskvällen gjorde IF Götas Henrik Larsson årets första 100 m-lopp och vann på 10.08 – fem hundradelar under hans eget knappt ett år gamla svenska rekord.

Henrik hade ett lysande år i fjol med brons på 60 m på inne-EM, VM-semifinal på 100 m i Budapest och fem svenska rekord varav två på sistnämnda distans. I finska Åbo förbättrade han Peter Karlssons 27 år gamla svenska rekord med 0.01 till 10.17 och i SM-semin i Söderhamn senare på sommaren till 10.13.
Och nu kom alltså ytterligare en 0.05-sänkning i säsongsdebuten där medvinden var 0.3 m/s.
– Det kändes bra! Jag hade 10.17 i försöken där jag av någon anledning inte tryckte på hela vägen in i mål trots att jag fick en bättre start än i finalen. I finalen fokuserade jag på att driva på hela vägen in i mål och då blev det 10.08, säger Henrik som är förvånad övar att det gick så snabbt.

Ett halvt sekel sedan sist
10.08 är en tid som räckte till tolfte plats i europastatistiken i fjol och kan Henrik göra tiden i EM-finalen i Rom i mitten på juni kan det bära långt, riktigt långt.
Senaste en manlig svensk var i 100 m-final på ett EM var i rom för ett halvt sekel sedan. Då slutade Christer Garpenborg sjua på 10.39. Om en månad är det åter dags för EM i Rom och då kan den placeringen mycket väl förbättras.

/Jonas Hedman

Henrik Larssons biografi på friidrottsstatistik.se

Läs även:
100 m-rekordet är slaget efter 27 långa år
Henrik Larsson VM-femma – tiondelen från medalj
Historisk prestation av Henrik
Makalöst lopp av Henrik – EM-brons och svenskt rekord

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen