Henrik Larsson – förste manlige svensk i semifinal på 100 m i ett globalt mästerskap på 87 år. Foto: Deca Text&Bild

Historisk prestation av Henrik Larsson i VM

Lördagskvällen mest uppmärksammade svensk blev Henrik Larsson som gjorde vad ingen manlig svensk lyckats med på 87 år – tog sig till semifinal i ett globalt mästerskap på 100 m. Göta-sprintern rusade i mål som trea på 10.16 som bara tre hundradelar från hans svenska rekord.

– Det känns bra! Det var fruktansvärt frustrerande med alla omstarter. Man blir svagare och svagare för varje nytt försök så extra skönt att få till det, säger Henrik till Cmore.
Henriks heat, det femte, föregicks av en lång väntan där andra aktiviteter i arenan resulterade i klapp och jubel från publiken som gjorde att startmomentet fick tas om flera gånger.

Många omstarter
När löparna till slut kom ner i blocken så tjuvstartade Ashe på banan bredvid och diskades direkt. Även andra försöket återkallades, men i tredje kom de iväg och Henrik gjorde ett bra lopp.
Vann gjorde Jamaicas Oblique på blixtrande snabba 9.86 före regerande världsmästaren Fred Kerley 9.99 och – som trea – Henrik Larsson på 10.16! Hans näst bästa tid bara tre hundradelar från det svenska rekord han satte på SM i Söderhamn för tre veckor sedan.

Förste sedan Strandberg 1936
Senaste en svensk tog sig till semi på 100 m i ett globalt mästerskap på 100 m för män var i Berlin-OS 1936 då Lennart Strandberg nådde inte bara dit utan hela vägen till final.
Sedan dess har några svenskar tagit sig vidare från första omgången i OS och VM men det var på den tiden det var fyra omgångar.
I Montreal-OS avancerade Christer Garpenborg från försök till kvartsfinal och samma sak gjorde Peter Karlsson i OS 1996 och VM 1997.
Snabbast i VM-försöken i Budapest var Seville med 9.86 och ytterligare fem man gick under tio sekunder. Henrik, som hade den 20:e snabbaste tiden, springer semifinal på söndag kväll.

Ståhl säkert till final …
Daniel Ståhl var först ut av alla i första kvalgruppen och skickade iväg diskusen 64.58 i vindstilla. Det var knappt två meter från direktkval men har räckt till final i alla kval i mästerskapshistorien.
Det kommer det göra även denna gång men för säkerhets skull ökade han till 66.25 i andra innan han avslutade med 64.99. Därmed kastade han längst av alla i första gruppen och finalplatsen var därmed med 99 procent procents säkerhet klar.

… liksom Simon Pettersson
Efter en sommar där de långa längderna uteblivit på grund av teknikproblem lyckades Simon Pettersson ända ta sig till final – hans åttonde raka i mästerskapssammanhang.
Detta efter serien 62.53, x, 63.93 och gick till final som tionde man. Det är en otrolig förmåga han har att prestera när det gäller. Längst av alla kastade Daniel Ståhl med 66.25, tre decimeter längre än världsettan Kristjan Ceh.
Anm.: Dagen efter, på söndagsförmiddagen, kom beskedet att Simons tredje kast strukits sedan videogranskning visat att han trampat över med hälen. Därmed blev det ingen final för svensken.

Fall för Emil på 1500 m …
Först ut av svenskarna i kvällspasset var VM-debutanten Emil Danielsson i 1500 m-försöken där det handlade om att bli topp-6. Spårvägaren hade med sitt tre veckor gamla personliga rekord 3:35.23 det tolfte bästa årsbästat av de 15.
Emil placerade sig bra efter 300 meter och låg på sjätte plats det andra varvet (1:57.00 på 800 m) men föll sedan tillbaka och mitt i kurvan efter 950 meter blev det trångt och Emil hade ingen chans när schweizaren Tom Elmer föll framför föll.

… men till semi ändå
– Det blev väldigt trångt med flera runt omkring mig och jag var chanslös när killen framför mig föll, sa Emil till Cmore.
Vann heatet gjorde guldfavoriten Jakob Ingebrigtsen på 3:33.94. För att bli sexa och säkra avancemang krävdes 3:34.60 så Emil hade behövt ett personbästa.
Men en knapp timme senare kom besked från förbundskapten Kajsa Bergqvist att Emil är vidare till ändå. Den möjligheten finns när man blir hindrad på det sätt som drabbade Emil.
Semifinal alltså för Emil alltså på söndag.

Finlands Rinne sååå nära
I andra heatet gjorde finländaren Joonas Rinne ett lysande lopp och låg på finalplats när det var bara 30 meter kvar. Men sedan tröttnade han och slutade sjua på 3:47.16. Bara sju hundradelar från semi.
Den sista semifinalplatsen tog 2019 års världsmästare Timothy Cheruiyot med väldigt liten marginal.

Supertalangen Laros
På junior-EM i Jerusalem förra veckan tog Mölndals Jonathan Grahn guld på 3000 och silver på 5000 m. På sistnämnda distans fick han ge sig för Nederländernas Niels Laros som nu i Budapest vann det tredje heatet på 3:34.25. Som femma spurtade Norges Narve Gilje Nordås i mål som femma med armarna i luften. Två norrmän vidare alltså.

K 10 000 m: Sarah följde i halva loppet
Efter en väldigt långsam inledande kilometer i direktfinalen på 10 000 m satte Finlands Camilla Richardsson och drog i 3:10-fart. Sarah Lahti hängde på bland de sista i jätteklungan på 20-talet tjejer förbi 5000 m (16:25.8) innan afrikanskorna skruvade upp farten vid 5400 m.

Dramatisk slutspurt med fall
Sifan Hassan, som siktade på tre guld och sprungit 1500 m-försök tidigare på dagen, avvaktade länge långt bak i klungan. Tätklungan bestod av elva tjejer när klockan ringde för sista varvet och det var tre etiopiskor först. Men med 240 m kvar övertogs den för första gången av Hassan som hade tre etiopiskor i rygg.
Upploppet blev en stenhård fight mellan Hassan och Gudaf Tsegay där ingen ville ge sig. De fick närkontakt sida vid sida och andra gången det hände föll holländskan 25 meter från mål.
Guldet till Tsegay på 31:27.18 och trippelseger för Etiopien med Letesenbet Gidey tvåa och Ejgayehu Taye trea. Hassan kom till slut på benen och nådde målet som elva på 31:53.35 efter ett fall orsakat av mjölksyran?
Camilla Richardsson slutade 15:e på 32:15.74 och Sarah Lahti 18:e på 33:09.22.

Nära amerikanskt världsrekord …
I kvällens näst sista gren var USA:s Ryan Crouser överlägsen och avslutade tävlingen med sitt andra mästerskapsrekord för kvällen – 23.51. Det var bara fem centimeter från hans eget världsrekord. En otrolig prestation, inte minst mot bakgrund av att han drabbades av två blodproppar i vänster ben tio dagar före mästerskapet.

… och sedan blev det verklighet
Men det blev ändå ett amerikanskt världsrekord – i den mixade stafetten över 4×400 m. Där ledde Nederländernas Femke Bol hela det sista varvet med USA:s Alexis Holmes. Och hon närmade sig mer och mer de sista meterna när Bol föll mitt i alla mjölksyra med bara några meter kvar.
Holmes rusade över mållinjen på 3:08.80 – världsrekord med en halvsekund – medan Bol kom på benen och korsade mållinjen som trea. Men utan pinne så laget diskvalficerades. Silvret till Storbritannien på 3:11.06 och bronset till Tjecken, 3:11.98.

/Jonas Hedman

Resultaten

Läs även:
Simon Sundström är i VM-final – fantastiskt hinderlopp
Perseus Karlström historisk – fjärde VM-medaljen
Hrelja och Bengtsson – MAI-löpare redo för VM

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen