Daniel Ståhl hade 2023 ett snitt på 69.91 i sina tio bästa tävlingar. Foto: Deca Text&Bild

Daniel Ståhl besegrad i Diamond League-finalen – men lysande säsong

Daniel Ståhl fightades om segern i Diamond League-finalen i diskus i Eugene och var uppe i ledning i andra omgången. Men fick för första gången se sig besegrad av överraskningen Matt Denny från Australien som vann på personliga rekordet 68.43. Till slut blev det en tredjeplats för Daniel på 67.36.

Daniel inledde med 64.59 och andraplats, fortsatte med 67.13 och ledning och sedan 67.36 men då hade statistiska världsettan Kristjan Ceh övertagit frontpositionen med 67.64 i andra.
I fjärde övertog VM-trean Matthew Denny andraplatsen med en centimeters marginal. I femte skickade Daniel iväg diskusen förbi den gula linjen i TV-grafiken som markerade ledning. Men övertramp.

Sensationell vinnare …
Sista omgången inleddes med kryss av Sam Mattis, Lawrence Okoye och Andrius Gudzius innan det var dags för Daniel. Men i sista värdetävlingen för säsongen lyckades han inte göra om VM-bragden och avgöra i sista, utan diskusen landade på 65.62. Därmed blev han trea, men inte bakom Ceh utan det var Australiens Matt Denny som i sitt sista kast vräkte iväg diskusen 68.43 vilket innebar seger med en knapp meter före Ceh.
– Målet var att bli topp trea och det blev jag. Men jag är inte nöjd med kastningen. Det var en stor urladdning på VM och jag har inte kunnat tända till ordentligt efter det, säger Daniel.

… i Matt Denny
Den 27-årige Matt Denny är mannen som trivs allra bäst i mästerskapen. Han satte personligt rekord i VM 2019 och OS 2021 och nationsrekord för Australien på VM i Budapest med 68.24 där han slutade fyra.
Och nu slog han till med 68.43 och vann Diamond League-finalen.

Näst bästa säsongen för Ståhl
Daniels möte med Kristjan Ceh var deras sjätte för säsongen och det blev till slut 6–5 i sloveniens favör. Det innebär högst sannolikt att Ceh kommer rankas som världens främste diskuskastare 2023 i Track&Field News världsranking, trots att Daniel blev världsmästare.
Men han har gjort en bra säsong.
– Jag är väldigt nöjd med den i stort och tror att det här kan vara min bästa säsong hittills, säger Daniel till SVT.
Och det stämmer om man ser exempelvis antal tävlingar över 70 meter som var fem. Snittet på de tio bästa tävlingarna är 69.91 och det är Daniels näst bästa. Hans toppnotering är 69.94 från 2019.

/Jonas Hedman

Resultaten

Daniel Ståhls biografi på friidrottsstatistik.se

Läs även:
Jakob Ingebrigtsen snuddade vid världsrekordet – krossade Crams euraparekord
Diamond League-finalen: Nya märkliga bestämmelser med deltagare som inte kvalat in

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen