Joel Bengtsson satte sju personliga rekord på 60 m häck under vintern och har nu även satt personbästa på 110 m häck. Foto: Deca Text&Bild

Joel Bengtsson 0.06 från IVM-kvalgränsen

Tre personliga rekord på 60 m häck i samma tävling. Helsingborgs Joel Bengtsson, 22, har verkligen gått från klarhet till klarhet borta i USA denna inomhussäsong. Natten till lördagen vann han i Lubbock, Texas, på 7.78 vilket bara är sex hundradelar från kvalgränsen till inne-VM. Tiden tar honom också in på topp tio genom tiderna i Sverige.

När inomhussäsongen började var Joel Bengtssons personliga rekord 7.94 satt 2021. Nu har han på två veckor och tre tävlingar noterat 7.94+7.92 i College Station och helgen efter 7.97+7.87 på samma plats. I Lubbock hade han 7.83 i försöken, 7.79 i semifinalen och så 7.78 som vinnare i finalen.
– Jag försöker bara springa snabbare för varje lopp och hoppas att det räcker för att komma ner till IVM-kvalgränsen 7.72. Det finns fortfarande mycket och förbättra i min häcklöpning samt släppa mer på träningen och formtoppa, säger Joel.

Åtta genom tiderna
7.78 gör Joel till Sverige-etta i år på en lista där Max Hrelja är tvåa med 7.82. På två veckor har Joel förbättrat sitt personliga rekord med 16 hundradelar till 7.78 och avancerat ända till delad åttondeplats på den svenska genom-tiderna-listan. Fjärdeplatsen är blott sju hundradelar bort.

Varför går det så bra nu?
Mycket har att göra med att våga släppa loss och bara springa för fullt istället för att hamna i någon slags autopilot. Något jag lärt mig här i USA. Jag har också jobbat mycket på snabbheten vilket min tränare Tyrone Edgar hjälpt mig mycket med, säger Joel som i vinter också satt personbästa på 200 m med 21.81 inomhus.

Studerar i Texas
Han läser finans på University of Texas at Arlington där han har Brandon Berger som häcktränare och nämnde Edgar som sprintcoach. Hemma i Sverige har han Kenth Olsson som tränare.
Joel representerade i somras Sverige i Lag-EM i Rumänien där han vann B-finalen på 110 m häck på 13.91 som är hans personliga rekord. Tre månader senare tog hans SM-silver i Borås vilket är hittills enda medaljen. Han har också varit med i tre internationella junior/ungdomsmästerskap där sjundeplatsen i ungdoms-EM 2016 är den bästa. Både 2019 och 2021 nådde han semi på U23-EM.
Det ska bli spännande att följa Joels utveckling framöver!

/Jonas Hedman

Joel Bengtssons biografi på friidrottsstatistik.se

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen