Foto: Deca Text&Bild

Femte medaljen för Michel Tornéus – silver på 8.21

Vilken prestation av Hammarbys Michel Tornéus som efter en motig försommar hittade formen lagom till EM och tog silver på 8.21w – fyra centimeter bakom OS-mästaren Greg Rutherford. Michel inledde finalen med 8.21 i plus 2.1 m/s och behöll förstaplatsen ända till näst sista omgången då britten Greg Rutherford flög 8.25. Detta sedan Michel fortsatt med 8.07, 7.80 och 8.00 i godkänd vind och avslutat med två ogiltiga.
Kvalgränsen till OS är 8.15 och den har Michel inte klarat i godkänd vind inom kvalperioden som startade 2015. Det innebär att han formellt inte är kvalificerad till Rio. De 8.30 Michel hoppade på inne-EM 2015 var innan kvalperioden började.
I Amsterdam hoppade han 8.19 i kvalet i +2.5 m/s och hans 8.21 i finalen kom med 2.1 m/s i ryggen – det vill säga minimalt över den tillåtna gränsen. Kvalperioden går ut på måndag 11 juli.
– Det är en jättekonstig känsla att stå här och ha tagit EM-silver, min ädlaste medalj utomhus, och vara besviken. Det är jättekul att ha tagit en medalj men det hade varit så skönt om det varit 2.0 och inte 2.1 i medvind i första hoppet. Jag måste tävla igen helt enkelt, säger Michel.
– Efter 8.21-hoppet blev vinden mycket svagare och jag hade inte riktigt samma känsla. Jag fick länga in hoppen och då tappade jag fart. Det blev en så svår situation när jag behövde vänta på att vinden skulle lugna ner sig för att jag behövde ett godkänt resultat samtidigt som jag visste att jag behövde hoppa långt för att vinna tävlingen.

”Oerhörd frustration”
– Det var väldigt frustrerande när jag såg att vinden var 2.1, exakt vad jag tänkte kan jag inte säga här.
– Men det är som det är. Jag har tagit EM-silver men måste åka iväg och kvala för att ta mig till OS.
– Det var lite svårt med vindarna idag. Igår i kvalet var det mer stabilt men nu stack vindarna iväg mer. Sedan hade jag inte riktigt samma krut i benen som igår. Nu ska jag ta behandling och hitta en tävling till i helgen för att OS-kvala.
– Det finns tävlingar så jag behöver bara bestämma mig för vilken jag ska åka på. Vi får se vilken jag hamnar på. Formen är bra och jag åker nog till en tävling redan imorgon.
Fyra dagar återstår på kvalperioden som går ut 11 juli.

Fem medaljen på fem år
Medaljen är Michels femte på lika många år och hans andra utomhus efter bronset i Helsingfors-EM 2012. Då följde han upp med en fjärdeplats i OS på 8.11 – en enda centimeter från medalj. Men hur det blir med OS-starten i Rio står fortfarande skrivet i stjärnorna.
Kvalgränsen är 8.15 och den har Michel inte klarat utomhus inom kvalperioden som inkluderar 2015.
/Jonas Hedman

Michels fem mästerskapsmedaljer
EM-brons i Helsingfors 2012
IEM-silver i Göteborg 2013
IVM-brons i Sopot 2014
IEM-guld i Prag 2015
EM-silver i Amsterdam 2016
/Jonas Hedman

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen