SM-medaljörerna på 10 km väg med fr v tvåan Samuel Russom, vinnaren Jonas Glans och trean David Nilsson. Foto: Jonas Hedman

Suveränt SM-guld för Jonas Glans

Det var tuffa förhållanden i SM-milen i Anderstorp i de småländska skogarna med 26 grader och hög luftfuktighet. Starkast i spurten var MAI:s Jonas Glans som vann på 29:25 i sitt blott andra lopp för året.

SM på 10 km för seniorer, 22-årsjuniorer och veteraner avgjordes för andra året i rad på Anderstorp Raceway där Ronnie Petersson på 1970-talet fightades med världseliten i Formel 1. Manliga milloppet hade identisk sträckning med i fjol på den 3917 meter långa och platta banan som faktiskt har en för löparna kännbar kurvdosering.
Det blev hög fart från start med 5:39 på 2 km med Hälles Samuel Tsegay och Hässelbys Samuel Russom mest aktiva längst fram i den sju löpare stora klungan. Den bestod i övrigt av Jonas Glans, MAI, fjolårstrean David Nilsson, Högby, Mohammad Reza, Spårvägen, Abdelfath Yassin, Spårvägen, och Linus Rosdal, Akele.

Farthöjning 400 meter från mål
Tre kilometer passerade på 8:35 och halva sträckan på 14:35 med Jonas längst fram. Frontpositionen växlade, och Reza släppte, 7 km passerades på 20:35 och med cirka 2,5 km kvar kom Mustafa Mohamed ikapp tätklungan.
600 meter från mål tittade Jonas och Russom på varandra sida vid sida och sedan höjdes farten. In på upploppet handlade det om tre man och där tryckte Jonas till och vann med två sekunder på 29:25 före Russom och med David Nilsson trea på 29:28. Tio sekunder senare nådde fyran Linus Rosdal målet.

”Det var det tuffaste milloppet jag sprungit”
Jonas Glans har varit väldigt skadeförföljd de senaste två åren och gjorde nu sin blott andra tävling för året efter seger i Lag-SM-kvalet på 5000 m för 1,5 månad sedan. Nyligen blev han pappa för första gången så han hade dubbla anledningar att fira.
– Strax före start fyllde han nio dagar. Han kom fyra dagar för tidigt vilket möjliggjorde start här. Jättekul att vinna! Det var mitt tredje SM-guld och nu har jag ett i terräng, ett på bana och ett på väg, säger Jonas som i höstas satte svenskt rekord på 10 km väg med 28:09.
– Detta var det jobbigaste 10 km-lopp jag sprungit. Det var ojämn fart och det var många kvar på slutet vilket gjorde mig lite orolig. Jag fick förlita mig på kicken på upploppet och det gick bra.
– På slutet handlade det bara om att hänga med till sista kilometern för i spurten är jag svår att slå. När det gäller förberedelserna så har jag haft två månader med bra träning men före det hade jag skadeproblem.
SM-guldet var Jonas sjunde. Vid sidan av de tre utomhus har han fyra inomhus.

David tillbaka på pallen
Bakom tvåan Samuel Russom spurtade David Nilsson i mål och upprepade därmed bronset från i fjol. Det var ett styrkesked efter tre veckor helt utan träning i vintras då han drabbades av malaria.
– Med fyra kilometer kvar så förstod jag att Jonas Glans skulle vinna eftersom vare sig Hässelby- eller Hälle-löparna satte fart. Jag är förvånad att det inte gick fortare. På sista kilometern trodde jag på medalj och hoppades ett tag på silver, säger David.
– Men värmen påverkade nog flera. Halvvägs tänkte jag säga något psykande i stil med ”är det inte lite varmt idag”, men avstod från det, säger David och ler.

Stabilt lopp av Musse
Mustafa Mohamed jagade en OS-biljett på maraton under våren men nådde inte ända fram trots 2:11:09 i Nederländerna i april. Efter en lugnare period har han kommit igång med träningen igen även om det gått lite upp och ner.
– Jag hade bra träningsdagar för två veckor sedan men det var kasst förra veckan så genom att öppna lite defensivt nu så hoppades jag komma in i loppet. Jag kom ikapp tätklungan på slutet men orkade inte följa hela vägen, säger Musse.
– Jag ville göra ett bra lopp och är ganska nöjd med femteplatsen, i fjol var det en klart sämre placering. Nästa större lopp blir SM på 10 000 m bana i Borås och på sikt EM-maran i München 2022.

Knappt 600 anmälda
Arrangör var precis som i fjolårets SM på 10 km och halvmaraton Villstad GIF och Hälle IF som åter stod för ett utmärkt arrangemang. Totalt tävlades det i mer än sex timmar i värmen med start 12.45. Anmälda var ca 590 löpare där dagen inleddes med minimaraton för de yngsta följt av halvmaraton innan de fyra SM-loppen på 10 km tog vid med start 16.30. först veteran-SM 50+ följt av män B-final, kvinnor och sist manliga A-finalen.
Snabbast i halvmaran var Hälles Robert Alexandersson som vann med en knapp minut på 1:11:21. Damklassen vanns av klubbkamraten Annelie Johansson på 1:23:49.

Fantastiska motorfester på 70-talet
I juni 1973 arrangerades det första av sex Formel 1-lopp på Anderstorp Raceway och två man lyckades vinna två gånger – Jody Scheckter, Tyrell-Ford, 1974 och 1976, och Niki Lauda, Ferrari, 1975 och 1978 som var sista året. Det stora dragplåstret var Ronnie Petersson och han blev som bäst tvåa vilket var 1973 och hade det inte varit för en punktering kunde han ha vunnit inför tiotusentals åskådare.
/Jonas Hedman

Resultat SM 10 km Anderstorp 13 juli 2021
Män

1) Jonas Glans, Malmö, 29:25
2) Samuel Russom, Hässelby, 29:27
3) David Nilsson, Högby, 29:28
4) Linus Rosdal, Akele, 29:38
5) Mustafa Mohamed, Hälle, 29:41
6) Mohammad Reza, Spårvägen, 29:45
7) Samuel Tsegay, Hälle, 29:54
8) Archibald Casteel, Spårvägen, 29:56

Resultatlistan

Personbiografier på friidrottsstatistik.se
Jonas Glans
Samuel Russom
David Nilsson

Läs även: Första guldet för Anastasia Denisova

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen