Maja Åskag var bara 15 centimeter från att nå trestegsfinalen. Foto: Deca Text&Bild

Maja Åskag snuddade vid VM-final

En härlig friidrottskväll på VM i Budapest innehöll två svenskor och även om ingen lyckades ta sig till final så var det inte mycket som fattades för Maja Åskag i tresteg. Sju centimeter fattades till det personliga rekordet och 15 för avancemang. Grete Ahlberg hade inte dagsformen i släggkvalet där hon kastade 69.05.

I kvinnliga trestegskvalet gjorde Eskilstunas Maja Åskag sin andra start i detta VM efter 6.49 i längdkvalet tidigare i veckan. Hon inledde med 13.71 och ökade till 13.98 i andra som var blott sju centimeter från det personliga rekordet. Det placerade henne åtta i sammandraget.
Men inför sista omgången var hon nerpetad utanför finalfältet och behövde sätta personbästa. Det gick inte denna gång, Maja stannade på 13.98, men det fattades inte mer än 15 centimeter så en bra VM-debut i tresteg för Maja.

”Ett bra balanserat hopp”
– Det var så kul att tävla, fantastisk atmosfär inne i stadion. 13.98-hoppat var ganska bra balanserat men jag kan ta 30 centimeter i landningen Så det svenska rekordet finns inom räckhåll men det är mycket som ska stämma, säger Aina till Cmore.
– Nästa vecka blir det Finnkampen där jag kommer att hoppa både längd och tresteg.

Inget flyt för Aina
En som gjorde VM-debut var fyrfaldiga SM-vinnaren Aina Griksaite som hoppade direkt efter Maja. Aina är född och uppvuxen i Sverige och tävlar för Spårvägen sedan 13 år tillbaka men internationellt så representerar hon Litauen. Hon inledde för några år sedan en OS-satsning och gjorde för ett år sedan mästerskapsdebut då hon på EM i München bara var några centimeter från final.

Personbästa i vintras
I vintras satte hon personbästa med 14.08 och har i sommar vunnit litauiska mästerskapen på 14.05 som är utomhuspers.
Men VM-debuten blev ingen fullträff. Aina inledde med övertramp och fortsatte med 13.31 och 13.36. Längst av alla hoppade Shanieke Rickets med 14.68 och för final krävdes 14.13. Finalplatser var alltså inom räckhåll för både Maja och Aina som nu blev 16:e respektive 33:a.

Grete två meter från final
Hammarbys Grete Ahlberg kom med till fjolåret VM i USA som en av de sista och gjorde där succé med karriärens första 70 m-kast och sedan ett till i finalen. Där slutade hon nia och var ytterst nära åttondeplatsen och ytterligare tre kast.
Denna säsong har hon ett årsbästa på 69.67 som resulterade i SM-guld för tre veckor sedan och även överträffade SM-rekordet. I VM-kvalets andra grupp inledde hon med 68.51, fortsatte med 66.94 och avslutade med 69.05. Det innebar 22:a plats totalt. För final krävdes 71.25 och längst av alla kastade Azerbadzjans Hanna Skydan med nationsrekordet 77.10.

Nära finskt rekord
En som däremot tog sig till final var Finlands Silja Kosonen, 20, som efter ogiltigt i första skickade iväg släggan hela 74.19. Personligt rekord med 41 centimeter och bara 21 från Krista Tervos 1,5 år gamla finska rekord. Det betydde final.

Vilket lopp av Caune
För två veckor sedan vann Lettlands Agate Caune, 19, överlägsna JEM-guld på både 3000 och 5000 m i Jerusalem där hon på sistnämnda distans satte personligt rekord med 15:03.85. I VM-försöken i Budapest var det nya avancemangskriterier som gällde med enbart de åtta främsta i varje heat vidare och inga tider. Caune satte allt på ett kort och öppnade stenhårt med 2:54 på första kilometern. Luckan växte snabbt till hundra meter – en hel långsida – och den höll hon varv efter varv.
Det var inte förrän på slutkilometern som östafrikanskorna höjde farten och med lite drygt hundra meter kvar passerades den tappra lettiskan.

En satsning som höll
Men satsningen betalade sig för det var bara tre tjejer som hann förbi och Caune spurtade i mål som fyra på personliga rekordet 15:00.48. Därmed springer hon VM-final på lördag.
En som inte fixade avancemang var nordiska rekordhållerskan (14:31.07) Karoline Bjerkeli Grøvdal som slutade elva på 15:08.96.
– Jag är jätteglad för resultatet och att jag lyckades ta mig till final. Vi får se hur kroppen mår då, men oavsett hur det går där så var detta en bra erfarenhet, säger Agate Caune till Cmore.

/Jonas Hedman

Resultaten

Biografier på friidrottsstatistik.se
Maja Åskag
Aina Griksaite
Grete Ahlberg

Läs mer från VM i Budapest:
Mondo Duplantis och Thobias Montler till final
Simon Sundström näst bäste europé i VM-finalen
VM-guld för Daniel Ståhl efter magiskt drama – en bragd som hade allt
Lysande lopp av Emil Danielsson – en sekund från VM-final
Hrelja till semifinal efter personligt rekord
Norsk sensation i VM-försöken på 400 m – snuddade vid europarekordet
Simon Sundström är i VM-final – fantastiskt hinderlopp
Perseus Karlström historisk – fjärde VM-medaljen
Hrelja och Bengtsson – MAI-löpare redo för VM

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen