Klar för fjärde raka VM-finalen – Armand "Mondo" Duplantis. Foto: Deca Text&Bild

Mondo och Thobias till VM-final

Tre svenskar tävlade under onsdagsförmiddagen på VM i Budapest och två tog sig till final. Armand ”Mondo” Duplantis gjorde det lekande lätt i stav tack vare 5.75 medan Thobias Montler gjorde det som elfte man i längd på 8.03. Däremot hade inte Julia Henriksson sin bästa dag på 200 meter.

Mondo utan rivningar
Efter krampkänning i sista tävlingen före VM, Monaco för en månad sedan, så fanns frågetecken kring Mondo. Men de avfärdade han på presskonferensen och hoppningen i kvalet så också klockren ut även om han använde en massagepistol.
Mondo flög högt över 5.55 och 5.70 och behövde även ta 5.75 för att vara helt säker på finalplatsen vilket även det fixades med luft. Därmed var han en av fyra felfria till final där vi på lördag kväll kommer att få se 13 man.

”Jag är redo att ta Sveriges andra guld”
– Jag känner mig bra, det gick lätt där ute. Benen känns jättebra och löpningen fungerar bra. Att jag använde massagepistolen var mest i förebyggande syfte, säger Mondo till Cmore.
– I finalen fokuserar jag helt på guldet. Säkrar jag det så försöker jag kanske hoppa högre, självförtroendet är bra. Jag känner mig redo att ta Sveriges andra guld, säger Mondo och ler.

Årsbästa av Thobias Montler
Efter en skadestörd vår och en tävlingssommar med diverse skavanker där åttametersresultaten med ett enda undantag uteblivit hade Thobias Montler tillsammans en bra sista förberdelseperiod inför VM.
Direktkvalet var 8.15 och Thobias inledde med ett hopp kring åtta meter där han dock trampade över med elva centimeter. I andra fick han på en närmast perfekt plankträff och landade på 8.03 – årsbästa med två centimeter – som förde upp honom på åttonde plats i sammandraget.

Väldigt spännande finalkamp
När det var dags för tredje och sista hoppet låg Thobias på elfte plats men trampade över ganska grovt. Men ingen passerade så Ullevi-hopparen tog sig vidare som näst sista man i ett kval där det krävdes 8.00 för final. Två man stannade på 7.99 och slogs ut i ett av de bästa kvalen genom tiderna.

Världsårsbästa av Pinnock
Kvalets stora överraskning var Jamaicas Wayne Pinnock, 22, som i första hoppet flög hela 8.54. Det var personbästa med 17 centimeter. Fyra man klarade kvalgränsen där de övriga var Jianan Wang 8.34, Miltiadis Tentoglou 8.25 och Carey McLeod 8.19.

Utmärka nordiska 800 m-insatser
Ingen svenska var med i de kvinnliga 800 m-försöken men väl tre andra nordbor och det var inte mycket som fattades för att alla tre skulle ta sig vidare till semi.
Nordiska rekordhållaren (1:58.10), Norges Hedda Hynne, satte årsbästa med 2:01.00 som fyra i sitt heat. Det var bara åtta hundradelar från avancemang.
Annemarie Nissen, 29, har i sommar satt danskt rekord med 2:00.10 och blev även hon fyra i sitt heat, detta på 2:00.47 vilket var blott 11 hundradelar från avancemang.
Finlands Eveliina Mättänen har i år satt personligt rekord med 1:59.96 och tog sig vidare på placering tack vare 2:00.47 som trea i sitt heat. Snabbast av alla var Nia Akins, USA, med 1:59.19 och för final krävdes 2:00.36 på tid.

Ingen toppdag för Julia
För första gången på tio år fanns en blågul 200 m-löpare med i VM i form av Malmö AI:s Julia Henriksson. De tre främsta i varje heat plus sex tider avancerade till semifinal och Julia hade lottats till heat fyra och bana sex. Men Julia hade inte riktigt dagen och nådde målet som sexa på 23.55 i vindstilla och 31 grader. Att jämföra med hennes personliga rekord från i fjol, 23.15, och årsbästat 23.22.

”Har störts av fotproblem”
– Det kändes bra på uppvärmningen men tråkigt att det inte satt idag. Målet var att springa under 23 sekunder men jag har haft problem med en fot och idag fanns det inte där. Jag får hoppas att det är min tur på EM nästa år istället, säger Julia till Cmore.
Snabbast av alla var 100 m-vinnaren Sha-Carri Richardson med 22.16 och för att bli en av de 24 semifinalisterna krävdes 23.02. Julia slutade på 40:e plats av 44:a startande.

/Jonas Hedman

Resultaten

Biografier på friidrottsstatistik.se
Armand Duplantis
Thobias Montler
Julia Henriksson

Läs mer från VM i Budapest:
Simon Sundström näst bäste europé i VM-finalen
VM-guld för Daniel Ståhl efter magiskt drama – en bragd som hade allt
Lysande lopp av Emil Danielsson – en sekund från VM-final
Hrelja till semifinal efter personligt rekord
Norsk sensation i VM-försöken på 400 m – snuddade vid europarekordet
Simon Sundström är i VM-final – fantastiskt hinderlopp
Perseus Karlström historisk – fjärde VM-medaljen
Hrelja och Bengtsson – MAI-löpare redo för VM

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen