Nionde mästerskapstiteln för Mondo Duplantis inklusive tredje raka EM-guldet. Foto: Deca Text&Bild

Mondo Duplantis europamästare för tredje gången

Stavfinalen på EM i Rom blev en ny uppvisning av den fantastiske Mondo Duplantis som bara behövde tre hopp för att säkra segern på 5.92. Tävlingen levde dock ända till 6.02 som han var ensam om att klara. Efter att ha klarat 6.10 höjde han ribban till världsrekordhöjden 6.25 som dock blev för högt den här kvällen.

Till skillnad från kvalet då det blåste var det närmast perfekta förhållanden i finalen på Roms olympiastadion. Mondo gick in på 5.65 och tog med luft. Därefter blev det en lång väntan med omhopp efter omhopp för flera av motståndarna plus 4×400 m-stafetter som försenade ytterligare.
På 5.75 stod Mondo över, tog sedan 5.82 med luft i första och avstod sedan även 5.87. På den höjden hoppade fem man men bara greken Emmanouli Karalis klarade, i första. Därmed övertog han ledningen.

Felfri även över 5.97
Men Mondo återtog förstaplatsen direkt genom att flyga högt över 5.92 även om han var nära på uppvägen och strök ribban. Karalis sprang igenom i sitt första och valde sedan att spara de två återstående försöken till 5.97 för att få lite mer vila.
Därmed var det dags för Mondo och hans fjärde försök var även det en ring i protokollet – högt över. Karalis rev första och sparade sedan sista till 6.02.
Den höjden stod Mondo över så det blev ingen extra vila för greken vars personbästa är 5.86. 6.02 var för högt denna kväll och EM-titeln var Mondos.
Silvret till Emmanouli Karalis på 5.87 medan bronset delades av Ersu Sasma och Oleg Zernikel på 5.82

Segern klar
Med guldet säkrat höjde Mondo till mästerskapsrekordhöjden 6.10. När han tog i första försöket säkrade han också segern i en nyinrättad grengruppstävling mellan alla vinnarna i hoppgrenarna – höjd, stav, längd och tresteg – som tävlar mot varandra utifrån World Athletics poängtabell. Därmed blev Mondo en halv miljon kronor rikare.

Tre världsrekordförsök
Ribban hissades sedan som väntat upp till världsrekordhöjden 6.25 där han i första var klart över men rev med bröstkorgen på vägen ner. Andra var mindre lyckat och inte heller i tredje var han nära.

”Väldigt nöjd med tredje guldet”

– Huvudmålet idag var att vinna och ta mitt tredje guld och jag är väldigt nöjd med det och att klara 6.10. Jag trodde inte att det skulle bli något världsrekordförsök men jag hade så mycket energi efter 6.10. Jag tittade på mina föräldrar och vi tänkte samma sak, världsrekordförsök, säger Mondo.
– Jag försökte bara få ansatsen att stämma för när den fungerar så är själva hoppet något som sitter i ryggmärgen.

Har hoppat högre i Rom
Stadionrekordet på Roms olympiastadion klarade sig dock eftersom Mondo hoppade 6.15 där i september 2020 som då var det högsta hoppet genom tiderna utomhus.
Guldet var Mondos tredje raka i EM och han har satt mästerskapsrekord varje gång. Det första kom i Berlin 2018 (6.05), det andra i München 2022 (6.06) och nu Rom (6.10). Totalt har Mondo nio mästerskapstitlar varav tre inomhus. Den tionde kommer på OS i Paris i augusti.

/Jonas Hedman

Resultaten

Läs mer:
Andreas Almgren snuddade vid medalj på 10 000 m
Julia Henriksson sexa i 200 m-finalen
Bragdlopp av Carl Bengtström – medalj och svenskt rekord
Det 19 år gamla stafettrekordet krossat
Vilken skräll – Erik Erlandsson EM-fyra
Härlig satsning av Vidar och Emil i hinderfinalen
Det äldsta rekordet är tangerat – vilket 200 m-lopp av Julia Henriksson
Bengtström till final på 400 häck – sex svenskar vindare
Andreas Kramer tiondelar från medalj
Erik Erlandsson fyra genom tiderna på 200 m
Suldan nära pers i EM-halvmaran
Henrik Larsson fyra i 100 m-finalen – Vanessas resultat struket
Första svenska gångguldet på 78 år – bragdlopp av Perseus Karlström
Två av tre hinderkillar till final – Lisa Lilja fyra genom tiderna
Daniel Ståhl fyra i EM-finalen
Finalklart för Wictor Petersson och Maja Nilsson
Åtta svenskar till final – hindertjejerna gjorde sitt livs lopp
A. Lennart Julin sluter cirkeln 50 år efter EM i Rom
Milica går i Sanna Kallurs fotspår

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen