Mölndals Felix Svensson (som tävlar för Schweiz), t v, och Lunds Erik Erlandsson vidare till semifinal på 200 m i Rom. Foto: Deca Text&Bild

EM: Erik Erlandsson fyra genom tiderna på 200 m

På förmiddagspasset i Rom gladde Erik Erlandsson, 20, i 200 m-försöken där han med 20.55 satte personbästa – fyra genom tiderna i Sverige – och avancerade till semi. Det gjorde även Moa Granat och David Thid på 400 m häck som båda tog sig in på 10-bästa-listan genom tiderna. 21-årige David imponerade stort när han blev tionde svensk genom tiderna under 50 sekunder.

I 200 m-försöken sprang Erik Erlandsson i tredje och sista heatet och rusade i mål som tvåa på 20.55 – personligt rekord. Vann gjorde Mölndals Felix Svensson, som internationellt tävlar för Schweiz, på 20.52.
Eriks tid var pers med sju hundradelar med vilket han avancerade från sjunde till fjärde plats på den svenska genom-tiderna-listan. Han passerade Lars Hedner (20.61), Thorsten Johansson (20.61) och Torbjörn Eriksson (20.58).
Men framför allt innebar det avancemang till semifinal. Dit tog sig så när även Linus Pihl som med 20.95 i det andra heatet vara blott 0.03 från pers och 0.02 från att gå vidare. De blev trea respektive trettonde i sammandraget.

Moa femma genom tiderna
I kvinnliga 400 m häck-försöken rusade Moa Granat i det tredje heatet i mål på nytt personligt rekord – 55.95. Efter elva lopp på 56 sekunder kom äntligen den första 55:an som gör henne till femma genom tiderna i Sverige. För avancemang till semi krävdes 56.24 så Moa är i vidare.

Vilket lopp av David
På manliga 400 m häck var medaljkandidaten Carl Bengtström seedad direkt till semi men i försöken sprang Karl Wållgren och David Thid. Karl sprang i första heatet men fick trippa till första häcken och bröt på bortre lång efter att ha tagit sig åt vänster baklår.
I tredje heatet sprang mästerskapsdebutanten David Thid, 21, som kvalat in sent efter strul med anmälan. Efter personbästa 50.22 i sista loppet före EM stod han sitt livs prestation på Roms olympiastadion när han var urstark på slutet och plockade fyra placeringar sista 120 meterna. Efter ett i det närmaste perfekt lopp stannade klockan på 49.81 som tvåa vilket innebar att han sänkte perset med fyra tiondelar och blev tionde svensk under 50 sekunder. David gick vidare till semi som nia. Snabbast var Thomas Barr, Irland, på 49.31.

Årsbästa av Gabriel i tresteg
I trestegskvalet satte Gabriel Wallmark svenskt årsbästa med 16.13 i första hoppet, nådde 15.94 i andra och 16.14 i sista. Till slut fattades det bara 34 centimeter för avancemang i ett kval där han slutade 18:e och där Spaniens Jordan Diaz Fortun hoppade längst med 17.52.

Melwin nära pers
Höjdkvalet innehöll mästerskapsdebutanten och JEM-vinnaren Melwin Lycke-Holm och Fabian Delryd. Melwin fixade trots förkylning ingångshöjden 2.07 i första, tog 2.12 i andra och sedan 2.17 direkt i första. Helt annan hoppning än i de två sista tävlingarna före EM som slutat på 2.05.
Därefter höjdes ribban till 2.21 som innebar personlig rekordhöjd. Efter två rivningar var det sista försöket det bästa.
Fabian tog 2.07 i första innan 2.12 blev för högt. För final krävdes 2.21 i tredje utan rivningar på lägre höjder.

Svårt för släggtjejerna
I släggkvalet var kvalgränsen satt till 71.50 vilket knappast skulle krävas för att bli en av de tolv finalisterna. Grete Ahlberg och dubbla svenska rekordhållerskan och mästerskapsdebutanten Thea Löfman, 21, kastade i första men fick det inte att stämma.
Grete inledde med 65.18, fortsatte med 65.47 och så sista på 60 där hon klev över.
Thea inledde med 54.65, satte andra i buren och ökade med tio meter i sista till 64.31. Det innebar trettonde respektive fjortonde plats och räckte inte för avancemang.
I andra gruppen började mästerskapsdebutanten Rebecka Hallerth med ett misslyckat kast kring 40 meter och valde att trampa över. Samma sak hände i andra medan sista resulterade i 62 meter men hon var över ringkanten. Därmed blev det tre kryss i protokollet.
För final krävdes 68.66.

/Jonas Hedman

Resultaten

Läs mer:
Suldan nära pers i EM-halvmaran
Henrik Larsson fyra i 100 m-finalen – Vanessas resultat struket
Första svenska gångguldet på 78 år – bragdlopp av Perseus Karlström
Två av tre hinderkillar till final – Lisa Lilja fyra genom tiderna
Daniel Ståhl fyra i EM-finalen
Finalklart för Wictor Petersson och Maja Nilsson
Åtta svenskar till final – hindertjejerna gjorde sitt livs lopp
A. Lennart Julin sluter cirkeln 50 år efter EM i Rom
Milica går i Sanna Kallurs fotspår

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen