Armand Duplantis tillsammans med jämnårige Emmanouil Karalís från Grekland. Foto: Deca Text&Bild

Mondo tog första blågula medaljen i Bydgoszcz

Efter fyra svenska fjärdeplatser i junior-VM i polska Bydgoszcz kom på lördagskvällen äntligen den första medaljen då Upsalas Armand ”Mondo” Duplantis tog 5.45 i tredje försöket i stavfinalen och därmed säkrade bronset! Sveriges första i stav på herrsidan i JVM p 20 år! Detta efter en spännande tävling där han gick in sist av alla på 5.20 och tog direkt, stod över 5.30 och klarade 5.35 i första. Ledning så långt då Armand var ensam om att vara felfri. Han stod över 5.40 och tog sedan 5.45 i sista.
I det läget återstod ytterligare fyra man – amerikanen Deakin Volz, 5.70-mannen Kurtis Marschall från Australien och greken Emmanouil Karalís. Armand rev två gånger på 5.50 men var riktigt nära i ett av försöken där ribban darrade innan den föll ner. Därefter sparade han sista till personliga rekordhöjden 5.55 som dock blev för högt. Den jämnårige Karalís sparade också sitt enda kvarvarande försök till 5.55 och när han rev var det svenska bronset klart.

Andra medaljen
Armand mästerskapsdebuterade 2015 med att ta guld på ungdoms-VM i Colombia på personliga rekordet 5.30. Då skulle han till att fylla 16 år och mötte alltså ett år yngre motståndare. Nu mötte han upp till två år äldre konkurrenter och tog på nytt medalj!

Valde JVM före UEM
Armand bor i Lafayette i Louisiana och har amerikansk pappa och svensk mamma och flera syskon som alla testat stav med framgång. Han har ännu inte fyllt 17 år och skulle egentligen varit med på ungdoms-EM i Tbilisi förra veckan som vanns av greken Karalís. Men Armand fick välja mellan de två mästerskapen och valde det betydligt tuffare JVM där åldersgränsen är 19 år.
Så sent som för 1,5 vecka sedan satte Armand svenskt juniorrekord för 19-åringar genom att vinna Lag-SM i Norrköping på 5.51. Därefter testade han inofficiella ungdomsvärldsrekordet 5.56 och var nära i minst ett av försöken.
Hans mål före mästerskapet var medalj och det lyckades alltså i kamp med betydligt äldre motståndare.
Guldet tog nu amerikanen Deakin Volz som satte personligt rekord med 5.50 och säkrade guldet tack vare 5.60 i andra. När alla gratulationer lagt sig klarade han även 5.65 innan han slutade hoppa och alltså vann efter att ribban legat kvar i sista hoppet. Personbästa med 18 centimeter!

Första medaljen på 20 år
Medaljen är Sveriges fjärde i stav i JVM genom tiderna. Angelica Bengtsson tog guld i Moncton 2010 och Barcelona och 2012 och den enda tidigare pallplaceringen på pojksidan stod Patrik Kristiansson (numera Klüft) för som tog brons på 5.30 i Sydney 1996.
Eftersom Armand bara fyller 17 år i höst så han kan vara med även på junior-EM nästa år och JVM i Tammerfors 2017. Sveriges tidigare fjärdeplatser är Wictor Petersson i kula, Kaiza Karlén i längd och Bianca Salming i sjukamp.
Resultaten
/Jonas Hedman

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen