Oskar Edlund, Täby IS, och Maja Åskag, Råby-Rekarne – två blågula medaljhopp i junior-VM i Kenya. Foto: Loic Malroux

Oskar Edlund har stakat ut vägen – först JVM-medalj och sedan via Polen till USA

För en dryg månad sedan tog Oskar Edlund, 18, silver på 400 m häck i U20-EM i Tallinn. Nu är han på plats i Kenyas huvudstad Nairobi för junior-VM och springer torsdag morgon försök i vad som är första steget mot final där målet är medalj.

Det har gått två år sedan Oskar Edlund tog guld på europeiska ungdoms-OS i Baku och ett år sedan han satte svenskt juniorrekord i den oförglömliga SM-finalen i Uppsala. Då sänkte han det personliga 50.15. Efter en strulig vår och försäsong med skador noterade han 51.40 på 400 m häck i början på juli och föll sedan i sista loppet före U20-EM. Men han tog sig till final i Tallinn där det blev silver på 51.15 – en knapp halvsekund från guldet.

Målsättningen är tydlig
Efter U20-EM har Oskar enbart tränat och han är redo för ännu ett mästerskap.
– Det känns jättebra. Jag hade inga optimala förberedelser inför mästerskapet i Tallinn, men nu har jag kunnat träna bra i en månad och har större förhoppningar, säger Oskar.
– Det handlar om försök, semi och final och jag tar det steg för steg. Det är en ära att få representera Sverige och målet är att ta medalj.

Sverige-Kenya-Polen-USA
Efter JVM flyger Oskar direkt till Polen för att ordna visum till USA som är nästa destination.
– Jag ska studera och träna på Texas Tech University i Lubbock. Ekonomi är huvudämnet men det blir givetvis också mycket friidrott. Det ska bli ett äventyr, säger Oskar.

Tre svenskar i Nairobi
Junior-VM skulle ha ägt rum för ett år sedan men flyttades på grund av pandemin. Därför består den blågula truppen av blott tre aktiva där de andra är trestegshopparna Gabriel Wallmark (Örgryte) och Maja Åskag (Råby-Rekarne) som båda tog guld på U20-EM i Tallinn. Maja vann även i längd och dubblerar också i Nairobi.
– Det blir svårt att upprepa det jag gjorde i Tallinn, men målet är två medaljer. Jag vilade tre dagar efter U20-EM och tränade sedan hårt i 2,5 veckor följt av en lätt vecka för att komma i form igen, säger Maja.
Vad gör du när du inte tränar eller tävlar?
– Jag jobbar på ett zoo i Eskilstuna så jag ser stora djur varje dag. Det hade varit kul att se några i det fria här i Kenya men det får bli en annan gång eftersom vi åker hem på måndag.
Maja inleder med trestegskval torsdag eftermiddag, fortsätter med längdkval fredag morgon och trestegsfinal på eftermiddagen. Därefter vilodag på lördag och längdfinal söndag eftermiddag.

Så tävlar svenskarna
Oskar Edlund springer 400 m häck-försök torsdag morgon kl 8.53 medan Majas trestegskval inleds klockan 15.00.
Tidsprogram och resultat
Se JVM på World Athletics youtube-kanal

Läs även:
SM-guld och svenskt juniorrekord av 17-årige Oskar Edlund
Två silver på tio minuter
Guld och rekorddag för Maja Åskag
Bästa blågula U20-EM:et genom tiderna
Guld för Gabriel Wallmark – slog Christian Olssons rekord

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen