P16-medaljörerna i slägga på USM. Vinnaren Ragnar Carlsson, Falun, i mitten, tvåan Philip Fabian, Ullevi, t v, och trean Ivar Moisander från Huddinge. Foto: Jonas Hedman

Suveränt släggresultat av Ragnar Carlsson i Vellinge

USM för 15–16-åringar inleddes i Vellinge på fredagen och ett av dagens bästa resultat stod Faluns släggkastare Ragnar Carlsson för som kastade hela 75.43 med 5 kg-släggan. Det var bara tre decimeter från det personliga rekordet på 75.71 satt i finalen på ungdoms-EM i Tbilisi för tre veckor sedan då han tog brons.
Ragnar gjorde en riktigt bra mästerskapsdebut i Tbilisi, Georgien, för tre veckor sedan då han överträffade sitt gamla personliga rekord fem gånger!
På Vellinge IP gjorde han en ny fin serie och lyckades så när sätta personligt rekord.
– Jag är nöjd med 75.43, det är ett bra resultat. Men det var inte långt ifrån att det blivit betydligt längre. I det kastet kom jag lite för långt fram på tån i sista svängen och tappade ganska mycket kraft, annars hade det kunnat bli åtminstone 77 meter, säger Ragnar som hade alla sex kasten över 70 meter – 73.48, 70.73, 75.43, 72.34, 72.27, x (drog släggan i buren).
Silvret tog Ullevis Philip Fabian på 58.54 (personbästa med fyra meter) medan bronset gick till Huddinges Ivar Moisander, 54.88 (pers med 1,5 meter).

Formtopp till ungdoms-EM
Till ungdoms-EM lyckades Ragnar pricka formen perfekt men så tränade han och coach Mattias Jons också på mästerskapssituationen lite genom att göra tre kast med lång tid mellan varje på förmiddagen för att simulera kval och sedan kasta igen på kvällen dagen efter.
– Formen var bra i Georgien och det stämde bra tekniskt så det var bara att trycka på och fokusera på tävlingen. Det var lite annorlunda än vanliga tävlingar med calling och kval men det gick bra.
– Kvalet var väl det som var mest annorlunda, där gäller det ju att sätta ett resultat på tre kast. Jag hade 65 i första kvalkastet, sedan 70,5 och så 72 i sista som dock var utanför sektorn, det räckte till final.
– Målet var just att gå till final och göra så gott jag kunde och det gick ju bra, säger Ragnar som alltså tog brons på 75.71.

Började med slägga 2013
Ragnar började med friidrott som sjuåring i Djurmo-Sifferbo IF och har också tävlat för Kvarnsvedens GoIF. Sedan några är tillbaka är det Falu IK som ät klubbadressen.
– Första gången jag höll i en slägga var för tre år sedan och sedan två år tillbaka har jag Mattias Jons som tränare. Till hösten börjar jag på friidrottsgymnasiet i Falun och då blir det även morgonpass, säger Ragnar.
USM var hans första släggtävling sedan ungdoms-EM men han har hunnit med en tävling i kula då han satte personligt rekord med 16.20. Flera mindre släggtävlingar återstår och så en i september som han hoppas bli uttagen till.
– Ungdomsfinnkampen i Finland! Vi är ju tre i P16-P17 som kastat över 70 meter så det blir tufft, men jag hoppas bli uttagen. 1999-2000 är ju en bra årgång och det är kul att ha motstånd, säger Ragnar.
De andra två är Patrik Lindstedt, Hässelby, 71.63, som var sexa i UEM-finalen, och Ullevis August Bergstrand 70.23, båda är ett år äldre än Ragnar. När det gäller hans styrkor som släggkastare så nämner Ragnar tekniken och förmågan att kunna accelerera släggan hela vägen.
/Jonas Hedman

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen