Foto: Deca Text&Bild

Svenskt juniorrekord av Armand Duplantis som siktar på medalj i junior-VM

I fjol vann Armand Duplantis, 16, ungdoms-VM i Colombia och har i år förbättrat det svenska juniorrekordet för 19-åringar i omgångar – senast igår på Lag-SM i Norrköping där han klarade 5.51. Han försökte också på det inofficiella ungdomsvärldsrekordet 5.56 och var nära i ett av försöken.
– Jag gick in redan på 4.96 eftersom det var en ganska svår sidvind och det gick bättre och bättre och jag klarade 5.51 i andra försöket. Hoppen på 5.56 var okej, jag blev lite trött och andra hoppet var bäst. Men jag tror att det kommer på junior-VM i Polen nästa vecka! säger Armand.
– Målet på JVM är att klara 5.50-5.60 och det tror jag räcker till medalj. Jag var nära 5.56 i Albuquerque i början på juni då jag tog 5.48.

Valde junior-VM före ungdoms-EM
Armand är bara 16 år och fyller 17 senare i år och borde därför tävla i ungdoms-EM i Georgien som startar idag torsdag. Men han valde junior-VM för 19-åringar som går nästa vecka.
– Jag var tvungen att välja ett av de två mästerskapen och eftersom jag känner att jag kan konkurrera med de äldre så valde jag JVM. En jämnårig kille från Grekland som har ungdomsvärldsrekordet på 5.55 valde JVM och då gjorde jag det också, för honom vill jag möta. Förutom mig är det ytterligare fyra killar som klarat 5.50 i år så det kan bli en spännande tävling, säger Armand.

Nära dubbla svenska rekord i Norrköping
Armand vann Lag-SM och trea i tävlingen blev svenske rekordhållaren (5.87) Oscar Janson från Ullevi som hunnit bli 41 år. Han var ute efter Kjell Isakssons svenska M40-rekord men lyckades inte riktigt när ribban låg på 5.26 utan fick nöja sig med 5.06.
– Jag tävlar ju för Upsala IF nu och där bor Oscar eftersom hon studerar där. Jag har mött honom några gånger tidigare och i måndags tränade vi tillsammans i Uppsala, säger Armand.
Hans mamma Helena kommer från Avesta i Dalarna och var mångkampare och pappa Greg Duplantis, som är Armands tränare, har ett personligt rekord i stav på 5.80 från 1993. Armand har flera syskon och alla har testat stav. Storebror Andreas har tävlat i ungdoms-VM för Sverige och har ett personligt rekord på 5.42 inomhus men har slutat.
Det ska onekligen bli spännande att se hur det går för Armand i junior-VM som börjar på tisdag!
/Jonas Hedman

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen