Samuel Pihlström noterade den näst bästa svenska tiden på 2000 m genom tiderna utomhus inräknat. Foto: Deca Text&Bild

Två suveräna segrare i Folksam GP – Samuel Pihlström och Julia Henriksson

Årets första Folksam GP-gala genomfördes i Sätra på lördagen där två blågula segrar stack ut. Samuel Pihlström lysande 1500 m-avslutning med bländande 54.2 på sista 400 meterna och Julia Henrikssons 7.26 på 60 m efter att i försöken noterat 7.24.

Folksam GP Stockholm Indoor arrangerades i Sätra Friidrottshall för fjärde gången sedan 2019 och bjöd på flera utmärkta svenska prestationer. Höjdpunkten var eftermiddagens sista lopp – manliga 1500 m – där Hälles Samuel Pihlström fyra dagar efter sitt snabba avslutning i Ostrava nu sprang sista 400 meterna ännu snabbare fram till en överlägsen seger.
Men det blev inget nytt rekord eftersom farten de första 5,5 varven var alltför långsam.

Brutalt slutvarv
Farthållaren skulle dra första 1000 m på 2:24 för att bädda för en sluttid under 3:35 men ingen ville följa i den farten. Färske svenske rekordhållaren på 1 mile, Jonathan Grahn, placerade sig närmast hararna följd av Samuel. Detta efter att ha passerat 400 m hela 1.5 sekunder bakom haren på 57.5 och sedan 800 m på 1:58.4.
Samuel tog ledningen drygt 300 meter från mål men hade sällskap av Jonathan och irländaren Cathal Doyle ännu med 200 meter kvar när klockan ringde för sista varvet.
Där tryckte Samuel igång en slutspurten och försvann ifrån alla konkurrenter och var i mål hela 2.5 sekunder före tvåan på 3:38.03. Detta efter 54.2 sista 400 m, 39.8 på avslutande 300 m och 26.1 på slutvarvet. Helt lysande.

Pers av Jonathan och Leo
Den spurtförmåga som Samuel nu visar är räcker långt även internationellt. Att kunde avsluta på det sättet i till exempel en VM- eller EM-final inomhus kan räcka till långt, inte minst på i ett inne-EM.
Även den 19 år och en månad unge Jonathan Grahn gjorde det bra och försvarade andraplatsen hela slutvarvet där han med 3:40.52 höll undan för irländaren Doyle. Det var tre hundradelar snabbare än det innepers Jonathan satte på Folksam GP i Sätra för ett år sedan. Sexa slutade Sävedalens Leo Magnusson som på slutet passerade Emil Danielsson och sänkte inneperset med en sekund till 3:43.21. Emil orkade inte på slutvarven och landade på 3:45.62.

Julia trea genom tiderna
MAI:s Julia Henriksson fick en flygande start på inomhussäsongen i Växjö för två veckor sedan då hon vann 200 m på 23.16 – en enda hundradel från svenska rekordet. Den fina trenden fortsatte i Sätra med 7.24 i försöken – hela 0.06 under det ett år gamla perset – och avancemang till med Susanna Kallur delad trea genom tiderna i Sverige.
Och i finalen några timmar senare underskred hon med 7.26 åter det gamla perset och vann på tusendelar över Spaniens Jael Bestue efter en lång målfotoavläsning.

Fyra svenska pers på 60
Manliga 60 m-finalen vann av Danmarks Simon Hansen på 6.64 och bakom honom satte fyra svenskar personliga rekord. SM-överraskningarna på 100 m från i somras, Simon Plesse, fyra på 6.74 och Johan Sjölander femma på 6.75 samt William Thor 6.77 och Linus Pihl 6.78.
Hanna Hermansson skulle springa 1500 m men halsfluss satte stopp för det. Loppet vanns av Storbritanniens Georgia Bell på hallrekordet 4:03.22 (som även var pers) med hinderlöparen Emilia Lillemo bästa svenska som sjua på 4:23.05.

Tårar stav
Kvinnliga stavtävlingen slutade med seger för italiens Elisa Mojlinarolo som grät glädjetårar efter sina 4.63 som var italienskt rekord. Den som blev av med rekordet var Roberta Bruni som nu slutade trea på 4.48. bästa svenska var IFK Göteborgs Kajsa Roth som delad femma på personliga rekordet 4.14.
Michaela Meijer skulle varit med men har tyvärr skadat fotleden, har operetats och kommer inte tävla mer den här säsongen. Max Hrelja skulle varit med på 60 m häck men en mindre skadekänning gjorde att han inte kom till start.

Europarekord igen
På Sätra GP för ett år sedan vann Thobias Montler på 8.19 som blev hans längsta hopp för året med Matti Furlani tvåa på 7.99 som innebar officiellt junioreuroparekord inomhus i längd. Det resultatet förbättrade den ännu inte 19 år fyllde italienaren nu till 8.08 och satte åter europarekord inomhus för 19-åringar. Killen men det väldiga löpsteget och den långa ansatsen hade svårt att få till godkända hopp i tävlingens inledning och nådde rekordlängden i fjärde omgången och avslutade med 8.01.
Det var tävlingens två längsta hopp sedan årsdebuterande Thobias Montler inlett med 7.91, 7.75 och 6.03 och sedan avbröt tävlingen på grund av ryggproblem. Det innebar en andraplats.

Sara slog Fanny
I kultävlingen tangerade Sara Lennman sitt totalpers på 18.09 noterat inomhus för ett år sedan. Det räckte till en fjärdeplats elva centimeter före Fanny Roos. Därmed besegrade Sara den flerfaldiga svenska rekordhållerskan för andra gången i karriären. Första gången var på ISM i Malmö i fjol då Sara tog sitt första SM-guld.
Vann gjorde dubbla världsmästarinnan Chase Jackson (gifte sig för två veckor sedan och bytte namn från Ealey) på 18.99.

/Jonas Hedman

Resultaten

Läs mer:
Strålande avslutning av Samuel Pihlström – nytt svenskt rekord

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen