Bara Dan Glans är bättre! Foto: Deca Text&Bild

Vilket lopp av Jonas Leanderson – näst bästa EM-placeringen genom tiderna

I 3000 m-finalen i Belgrad var Jonas Leanderson sexa ut på sista varvet och hade krafter att plocka en kille fram till en slutlig femteplats på 8:03.91. Det är den näst bästa svenska IEM-placeringen genom tiderna på 3000 m för män.

Placeringarna skiftade mycket i loppet och Jonas låg ömsom långt bak, ömsom långt fram efter att ha varit allra först under inledningsvarvet. Han passerade första kilometern på 2:50.9 som fyra och var trea vid 2000 m (5:34.2).
Näst sista varvet gick på 28.9 och det sista på 29.5 när han spurtade in som femma, mindre än tre sekunder från medalj. 
– Fett! säger han, men jag ser det här bara som en början. En stor bonus och en härlig inspiration för vårträningen.
– Alla i finalen hade samma intressen så det blev minst sagt varierad löpning med åtskilliga positionsförändringar.
– Vid ett tillfälle gick jag från elfte till tredje plats men jag kände att det kostade på. Jag var väl inte den viktigaste spelaren på planen och det är svårt veta hur man ska göra. Jag undrar om någon verkligen vet, säger Jonas.

Bästa sedan Glans dagar
Jonas femteplats är den bästa svenska på 39 år och den näst bästa genom alla tider. Då i Milano 1978 var Dan Glans fyra på dåvarande svenska inomhusrekordet 7:51.17.
Övriga framskjutna placeringar är sjundeplatser för Kent Claesson (Globen 1996) och Olle Walleräng (Turin 2009), åttondeplatser för Glans (Katowice 1975) och Erik Sjöqvist (Birmingham 2007).
/Cege Berglund

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen