Får vi se det här guldleendet på nytt på lördag kväll klockan 21.20? Foto: Deca Text&Bild

De fem största blågula medaljfavoriterna i Amsterdam

Den svenska EM-truppen i Amsterdam består av 62 aktiva och frågan är hur många medaljer Sverige tar och vilka som får bestiga prispallen? Förbundskapten Karin Torneklint har sitt svar klart:
– Målet är att ta minst tre medaljer.
Friidrottaren.com:s expertpanel har listat de fem största medaljhoppen med kommentarer och var rörande överens om att Meraf Bahta på 5000 m är det största guldhoppet. Detta är vad Elias Shilazi (ES), Birger Fogelberg (BF), Cege Berglund (CB) och Jonas Hedman (JH) kom fram till.

Medaljfavorit 1
ES: Meraf Bahta, 5000 m; BF: Bahta; CB: Bahta; JH: Bahta.

Medaljfavorit 2
ES: Susanna Kallur, 100 m häck; BF: Charlotta Fougberg, 3000 m hinder; CB: Fougberg; JH: Kallur.

Medaljfavorit 3
ES: Daniel Ståhl, diskus; BF: Angelica Bengtsson, stav; CB: Khaddi Sagnia, längd; JH: Michel Tornéus, längd.

Medaljfavorit 4
ES: Fougberg; BF: Tornéus; CB: Bengtsson; JH: Fougberg.

Medaljfavorit 5
ES: Bengtsson; BF: Ståhl; CB: Lovisa Lindh, 800 m; JH: Sarah Lahti, 10 000 m.

ELIAS KOMMENTAR
Elias Shilazi, 33, bor i Solna och har tre gånger varit bland de 15 främsta i Fantasy Diamond Race som handlar om att tippa vinnarna i Diamond League. Bästa placeringen är som tia för tre år sedan. Elias är också en frekvent twittrare.

Meraf Bahta är regerande europamästare på 5000 m från Zürich 2014 har visat mycket bra form och satt flera svenska rekord i år. Största guldhotet? Unga Yasemin Can från Turkiet som sprungit distansen på 14:37.61 vilket kan jämföras med Bahtas svenska rekord från maj på 14:49.95. Bahta har dock en mycket vass spurt!
Det skulle alltså ta åtta år innan vi får se Susanna Kallur i ett mästerskap igen. Hennes årbästa 12.91 motsvarar inte riktigt de tider hon har i kroppen. Springer hon på 12.7 så finns en klar medaljchans. Favorit är vitryskan Alina Talay som är snabbast i Europa i år med 12.63.
Spårvägens diskuskastare Daniel Ståhl är tillbaka i gammalt gott slag och har kastat stabilt denna säsong. Kan han komma upp i till sitt årbästa 66.74 så kan det räcka till medalj. Det är otroligt jämt i år med många kastare i intervallet 65-68 meter. Favoriterna är Piotr Malachowski, Polen, och Robert Harting, Tyskland.

Med 9:30.11 på 3000 m hinder sprang Charlotta Fougberg in som europatvåa på Bisletts Diamond League. Kan hon göra ett liknande lopp i Amsterdam så finns en bra chans till medalj. Hon ser ut att få tampas om silvret med Sandra Eriksson från Finland. Favorit är tyskan Gesa-Felicitas Krause som sannolikt blir för svår.
Angelica Bengtsson hade en riktigt fin säsongsinledning med 4.61 i Sollentuna förra veckan då hon också hade bra försök på svenska rekordet 4.71. Detta trots att hon knappt kunnat träna stav på grund av en handskada som dock verkar läkt nu. Hon är en mästerskapsspecialist och bäst när det gäller. Kan hon ta 4.70 utan rivningar kan det kanske räcka till medalj. Favorit är Eketerini Stefanidi från Grekland som nyligen satte nationsrekord med 4.86. Främsta utmanare är landsmaninnan Nikoleta Kiriakopoulou och Nicole Büchler från Schweiz.

BIRGERS KOMMENTAR
Birger Fogelberg, 71, kommer från Sollentuna och har följt svensk och internationell friidrott i över 50 år, eller noga räknat sedan EM 1958 som han såg på plats. Han har sett i princip all friidrott på Stockholms Stadion live de senaste 50 åren.

Meraf Bahta är i sitt livs form och motståndet överkomligt, hon känns som en säker medaljör. Om Charlotta Fougberg har samma formstatus på 3000m hinder som när hon tog EM-silver 2014 så ligger en medalj helt klart inom räckhåll.
Angelica Bengtssons strålande säsongsdebut i stav indikerar definitivt kapacitet för att sätta svenskt rekord och 4.75 bör räcka för medalj. Michel Tornéus har chansen i längd för bakom Greg Rutherford är det vidöppet. Michels rutin i kombination med gryende form kan vara helt avgörande för placeringen och sedan hägrar hans hett efterlängtade OS-start.
VM-femman i diskus, Daniel Ståhl, måste höja sig ett snäpp från sina 63-63.50 som han haft i de senaste tävlingarna. Att kapacitet finns vet vi men tekniken måste sitta i det närmast perfekt för att det ska bli medalj.

Ärligt talat ser jag i dagsläget inga andra kandidater, men mästerskap är till för att slå världen med häpnad och då finns kanske ytterligare några som kan göra det. Bland dem finns Khaddi Sagnia, längd, Susanna Kallur 100 m häck (OS-start i potten, vilken motivator, extrem tävlingsmänniska, måtte hennes ben hålla!), Lovisa Lindh 800 m och Johan Rogestedt, 1500 m (ja, jag sade slå världen med häpnad och deras spurtkapacitet kan vara ovärderlig i en final, som inte kommer att gå i rakettempo).

CEGES KOMMENTAR
Cege Berglund, 70, är idrottsjournalist sedan 1964 och har bevakat 16 OS, varav nio sommarspel samt nio VM i friidrott och fem EM. Skriver nu för framför allt nättidningen spanaren.se.

Meraf Bahta har blivit en hårding och kan ta sig fram på många olika sätt och det är precis vad som behövs i en final.
Charlotta Fougberg har varit nere på botten och vänt men nu bär det uppåt hela tiden. Har värdefull finalrutin.
Khaddi Sagnia, längd. Jag struntar i årsbästalistan eftersom hon är en härlig tävlingsmänniska.
Angelica Bengtsson, stav. Det är dags nu, hon tycks ha hunnit ifatt sig själv och kan hon slå Michaela Meijer så kan det räcka långt …
Lovisa Lindh, 800 m. Medalj är ett önsketänkande men nog har hon tagit några raska steg åt rätt håll i år.

JONAS KOMMENTAR
Jonas Hedman, 44, har skrivit om friidrott sedan slutet på 80-talet och är sedan 2007 redaktör för Sveriges enda årsbok om friidrott. Dessutom ansvarig för webbplatsen friidrottaren.com

Meraf Bahta är statistisk europatvåa i år med 14:49 och dessutom regerande mästarinna. Men framför allt har hon en spurt som ingen rår på.
Susanna Kallur är bäst när det gäller men har hunnit bli 35 år och bara gjort två lopp på 100 m häck de senaste sex åren. Dessutom har det gått tio år sedan EM-guldet i Göteborg. Men det är jämnt i toppen och Sannas årsbästa 12.91 är mindre än tiondelen från näst snabbaste tjej i startfältet. Hon har mycket outtaget och är en tävlingsmänniska som få. Hon kommer att överraska!
Michel Tornéus har haft en seg säsongsinledning men gjorde i lördags sina första åttametershopp med 8.05 som längst. Han hade också ett ännu längre övertrampshopp som indikerar att han är redo att fightas med de bästa.
Charlotta Fougberg gjorde karriärens nästa snabbaste lopp i Oslo för en knapp månad sedan. Är tvåa statistiskt och en riktig fighter.
Sarah Lahti gör sitt andra mästerskap och är med sitt två månader gamla svenska rekord på 10 000 m, 31:54.87, bara 17 sekunder bakom näst snabbaste tjej i startfältet, norskan Karoline Bjerkeli Grøvdal. I slutet på maj satte Sarah dessutom personligt rekord på 1500 m med 4:08 vilket är en snabbhet som får i startfältet har.

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen