Sondre Guttormsen tog en av fyra norska guld i Istanbul efter att aldrig tidigare varit på pallen i ett seniormästerskap. Foto: Deca Text&Bild

Fantastiskt inne-EM för Norge som blev bästa nation

Norge gjorde sitt i särklass bäst inomhus-EM genom tiderna tack vare fyra guld och ett silver och toppade även medaljligan i Istanbul. Bakom stjärnor som Karsten Warholm och Jakob Ingebrigtsen visade nya talanger som Sondre Guttormsen – guld i stav – och mångkamparen Sander Skotheim framfötterna. Det var inte mycket som fattades för att även den sistnämnde tagit guld.

Jakob Ingebrigtsen fyllde 22 år i höstas men har ända dominerat medel-långdistans på bana i Europa i över fyra år. Redan 2018 vann han dubbla guld i EM utomhus och på inne-EM såväl 2021 som 2023 vann han dubbla titlar. Totalt har han osannolika elva individuella EM-guld – fem inomhus, fyra på bana utomhus samt två i terräng.

Tog guld trots kollaps
Karsten Warholm satsade allt på att bli ensam innehavare av europarekordet på 400 m som han sedan 2019 delar med Thomas Schönlebe på 45.05. Men han kroknade på slutet och höll på att missa guldet. Att han ändå nådde målet först och visar att han är en vinnare även när det inte går som planerat

Framtidsnamnen Pål och Sander
På EM i München i somras tog Pål Haugen Lillefosse, 21, brons i stav på 5.75 bakom Mondo Duplantis. I Istanbul var det en annan norrman som tog guld – 23-årige Sondre Guttormsen, 23, som var den ende som var felfri över 5.80 och därmed vann.
Ett nytt spännande namn är mångkamparen Sander Skotheim som förra sommaren tog silver i junior-EM. Nu kom hans första silvermedalj i ett seniormästerskap där han efter ett heroiskt 1000 m-lopp så när nådde guldet, blott 30 poäng fattades.

Fördubblade guldskörden
Norges tidigare bästa inne-EM är de två föregående – Glasgow 2019 och Torun 2021 – då de tog tre respektive två medaljer. När mästerskapet i Istanbul började var deras totala guldskörd i den 53 år långa IEM-historien fyra guld. Nu tog de lika många titlar på tre dagar.

Finlands Reetta Hurske tog guld på 60 m häck på 7.79 – bara elva hundradelar över Susanna Kallurs världsrekord. Foto: Deca Text&Bild


Finlands fantastiska tjejer 

1978 gjorde Finland sitt bästa inne-EM genom tiderna då de tog tre guld. I Istanbul kom första medaljen på 23 år i form av två guld som båda blev verklighet efter nya nationsrekord.
Först upprepade Wilma Murto prestationen från München-EM i somras med att vinna stav på nytt finskt rekord. Då 4.85 och nu på 4.80. Därefter gjorde Reetta Hurske som hon gjort hela vintern – sprang ifrån allt motstånd på 60 m häck och tog guld på tangerade finska rekordet 7.79.

Tre danska rekord av Mette
För Danmark stod Mette Graversgaard för bästa placeringen genom att bli fyra i häckfinalen en enda hundradel från bronset. Detta sedan hon satt nationsrekord i alla tre loppen 7,96 i försöken, 7,94 i semi och 7,92 i finalen.
Norge toppade medaljtabellen före Nederländerna och Storbritannien med Finland åtta och Sverige, som denna gång blev utan guld, på 17 plats med ett silver och tre brons.

/Jonas Hedman

Norges facit på IEM i Istanbul 2023
Guld: Karsten Warholm, 400 m, 45.35
Guld: Jakob Ingebrigtsen, 1500 m, 3:33.95 (mästerskapsrekord)
Guld: J Ingebrigtsen, 3000 m, 7:40.32 (norskt rekord)
Guld: Sondre Guttormsen, stav, 5.80
Silver: Sander Skotheim, sjukamp, 6.318 (norskt rekord; 30 p från guld)

Finlands medaljörer
Guld: Reete Hurske, 60 m häck 7.77 (finskt rekord)
Guld: Wilma Murto, stav, 4.80 (finskt rekord)

Sverige tog fyra medaljer – ett silver och tre brons

Medaljtablån i Istanbul

Nationspoängtabellen
1) ITA 84
2) GBR 72,5
3) NED 69
9) NOR 45
13) SWE 35
18) FIN 18
27) DEN 5
Nationspoängtabellen

Läs mer:
Sveriges facit i inne-EM: Fyra medaljer och 35 nationspoäng
Andreas Kramer femma i EM-finalen efter tumult
Nytt silver för Thobias Montler
Makalöst lopp av Henrik Larsson – EM-brons och svenskt rekord
Medalj för Carl Bengtström i 400 m-finalen
Henrik Larsson är i EM-final på 60 m
Henrik, Simon, Emil och Khaddi tog sig vidare
Två världsrekord i samma gren efter drama
EM-medalj för Fanny Roos i sista stöten
Svensk succéförmiddag – alla tog sig vidare
Är kvinnliga kula vår nya toppgren?

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen