Två hopp och Mondo Duplantis var klar för final på VM i Eugene. Foto: Deca Text&Bild

Mondo till VM-final efter bara två hopp – världsrekord på måndag natt?

Det var blåsigt på bortre långsidan på Hayward Field i Eugene när stavkvalet genomfördes tidigt på lördagsmorgonen svensk tid. Men det var inget som störde Mondo Duplantis som var högt över ribban i de två hopp han behövde göra.

Allt gick precis så enkelt som alla hoppades och efter 5.65 och 5.75 i första försöket med mycket luft och lång väntan kunde Mondo packa ihop sina saker och börja beta av all media som ville prata med honom.

”Jag ser fram mot finalen”
– Det kändes bra. Det räckte med två hopp så jag sparade lite energi till finalen på söndag. Det ska bli kul, sa Mondo till SVT.
– Vinden känns där nere. Ibland är den perfekt och ibland är det sidvind, men det känns som att jag har kontroll på det.

Får sällskap av två norrmän
Mondo var en av tre som var felfria över 5.75 – en höjd som tolv man klarade och där det räckte att göra det i sista försöket för att gå till final. Övriga felfria var USA:s Chris Nilsen och Tysklands Oleg Zernikel.
Sex nordbor var med i kvalet och tre tog sig, förutom Mondo också norrmännen Sondre Guttormsen och Pål Haugen Lillefosse som båda klarade 5.75 i sista.

6.17 eller 6.21 på måndag natt?
Mondo satte totalvärldsrekord två gånger i vintras – 6.19 och 6.20 – och gjorde på Bauhaus-galan för tre veckor sedan det högsta hoppet genom tiderna utomhus (6.16). Blir det bra förhållanden i finalen så kan ett totalvärldsrekord bli verklighet för den regerande OS-mästaren är i riktigt bra form.
Final natten mot måndag svensk.

/Jonas Hedman

Resultaten

Läs även:
Världsbästa genom tiderna av Mondo på Bauhaus-galan
Mondo: ”Jag har en ny superstyv stav för ytterligare ett världsrekord
Världsrekord av Mondo – i 51:a försöket
Friidrottsgalan: Storslag för Mondo och Daniel

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen