Karsten Warholm var lika chockad som alla andra efter att ha förbättrat sitt eget världsrekord med otroliga sju tiondelar. Foto: Deca Text&Bild

Osannolik världsrekordkross av Karsten Warholm – 45.94 på 400 m häck

Förväntningarna på 400 m häck-finalen och Karsten Warholm i Tokyo-OS var väldigt höga men överträffades ändå brutalt tack var en prestation som nästan var i klass med Bob Beamons 55 cm-förbättring i längd till 8.90 för 53 år sedan. För med 45.94 vann den 25-årige norrmannen en stenhård duell med Rai Benjamin när han sänkte det egna världsrekordet med ofattbara 76 hundradelar.

Karsten Warholm hade bana sex med Rai Benjamin på banan innanför och öppnade som vanligt stenhårt. Han hade ett litet övertag halvvägs och in på upploppet men sedan närmade sig amerikanen och var nästan ikapp när de närmade sig tionde och sista häcken. Men Karsten svarade och fick det att stämma perfekt även över sista häcken och vann med 23 hundradelar på fullständigt osannolika 45.94.

Även Benjamin under gamla rekordet
Rai Benjamin gjorde också ett superlopp och satte personbästa med lika mycket och sprang nu halvsekunden fortare än sitt personliga rekord. Och trean Alison Dos Santos var med 46.72 bara 0.02 över Karstens tre veckor gamla världsrekord. Utanför prispallen kom Kyron McMaster på 47.08 medan 46-sekundersmannen Abderrahmane Samba slutade femma på 47.12.
Att det skulle gå fort i finalen var många inställda på men att det skulle gå SÅ kunde knappast någon ana.

Tidernas bästa lopp alla kategorier?
Loppet som friidrottsprestation var inte riktigt i paritet med Bob Beamons 8.90 i Mexico City-OS 1968 men kan mycket väl komma att betecknas som historiens bästa lopp. Detta var också första löpfinalen i Tokyo där det sprangs snabbt från start och där de nya skomodellerna bidrog till supertiderna.
Världsrekordet var det andra i spelen – det första satte Yulimar Rojas i tresteg med 15.67 i måndags – och vi kommer att få se fler innan OS avslutas på söndag.
/Jonas Hedman

Läs även:
Khaddi Sagnia nia i OS-finalen – men borde ha gått vidare till slutfinalen?
Tufft för Kalle Berglund i OS-försöken
Glädjetårar när Angelica Bengtsson nådde OS-finalen
Thobias Montler centimetern från OS-medalj
Fanny Roos sjua i OS-finalen
Lysande OS-kval för Khaddi Sagnia
Osannolik OS-final i diskus – dubbelseger för Daniel och Simon
Mondo Duplantis enkelt vidare till final
Fanny Roos säkerheten själv i kulkvalet
Daniel Ståhl imponerade i OS-kvalet – rysare för Simon Pettersson

Resultat: M 400 m häck

Svenska resultat

Då tävlar svenskarna

Allt om svenska OS-truppen

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen