Susanna Kallur är klar för sitt tredje OS – springer 100 m häck i Rio! Foto: Deca Text&Bild

Susanna Kallur uttagen till Rio – ytterligare fem friidrottare får OS-biljett

Efter en envishet kamp mot skador som saknar motstycke i svensk idrottshistoria blev Susanna Kallur, 35, idag uttagen till OS i Rio. Dalkullan gjorde comeback på Bauhaus-galan den 16 juni med 13.00 på 100 m häck under klarade den internationella OS-kvalgränsen som är just 13.00 i ytterligare tre lopp men nådde aldrig SOK:s krav på 12.80. Sanna hade hoppats nå SOK-kravet på EM i Amsterdam men fick nöja sig med 13.01 i försöken och 12.96 i semifinalen men missade finalen med fem hundradelar. Men hon blir precis som simmaren Therese Alshammar uttagen ändå. Det tackar vi för!

Tredje spelen för Sanna
Sanna var med i OS i Aten 2004 och Peking 2008 och gick till semifinal båda gångerna. I sistnämnda OS föll hon brutalt på första häcken och bröt. Därefter följde ett skadehelvete utan dess like följt av en lysande comeback för en knapp månad sedan och nu får hon alltså chansen på nytt i den största och finaste av alla tävlingar!
Igår togs Michel Tornéus ut efter sitt svenska rekord på 8.44 och på onsdagen presenterade SOK den slutgiltiga truppen där övriga fem friidrottare som SOK tog ut på onsdagen var Lovisa Lindh, 800 m, Kim Amb, spjut,  Sofie Skoog, höjd, och Erika Kinsey, höjd.
– Det är väldigt roligt att sex av våra absolut bästa aktiva har fått klartecken till OS. Självklart vill jag ju alltid ha med alla jag nominerat, men det är SOK som bestämmer och jag är glad för de aktivas skull då de nu kan lägga allt fokus på att förbereda sig inför OS, säger förbundskapten Karin Torneklint till friidrott.se.
Beskedet om vilka svenska som tagits ut kom klockan 14 på onsdagen. Angående diskuskastaren Axel Härstedt, som i måndags med 66.04 överträffade OS-kvalgränsen med 1.04, kom senare på eftermiddagen beskedet att definitivt svar om hans eventuella uttagning till OS kommer senare i veckan.

Största OS-truppen på 20 år
Det är glädjande att den blågula truppen blev så stor som 14 aktiva. Lika många var med i Aten 2004 och man får gå tillbaka ända till Sydney 1996 för att hitta en större trupp. Då tävlade 15 friidrottare.

Lovisa springer 800 m i Rio
800 m-löparen Lovisa Lindh från Göteborg firade i lördags sin 25-årsdag med att ta ett sensationellt EM-brons i Amsterdam då hon spurtade i mål på personliga rekordet 2:00.37. Nu kan hon fira igen eftersom hon idag blev uttagna till OS i Rio!
Lovisa har den senaste månaden visat att hon är en kvinna för Rio genom att i fyra av fem lopp underskrida den internationella OS-kvalgränsen 2:01.50. Till SOK:s nomineringsnivå 1:59.50 saknades visserligen 87 hundradelar men eftersom inga ryskor (med några få undantag) kommer att vara med i Rio så blir konkurrensen mindre hård.
Lovisa blir första svensk att springa 800 m i OS (män inkluderade) på 20 år. Senast var Malin Ewerlöf som i Atlanta 1996 inte tog sig vidare från försöken.

Ambs fullträff näst sista dagen betalade sig
Spjutkastaren Kim Amb var sjua i EM-finalen förra veckan och tog i söndags sista chansen då han i en specialarrangerad tävling kastade hela 84.32 – hela 1.32 längre än OS-gränsen. Kim gör i Rio sitt andra OS.

Höjdhopparen Sofie Skoog klarade OS-kvalgränsen 1.93 två gånger i vintras men har i sommar som bäst nått 1.90. Men hon tog sig till final i EM där hon blev delad nia och visade i fjol att hon blir bättre och bättre ju längre säsongen går.
Mer osäkert var det för Erika Kinsey som hade en skadedrabbad vinter men kom tillbaka till inne-VM i mars där hon åter klarade OS-gränsen 1.93. I sommar har hon som bäst tagit 1.90 (två gånger) men lyckades inte ta sig till EM-finalen i Amsterdam. Men hon visade klassen i fjol genom att höja det personliga rekordet till 1.97 och klarade OS-kvalgränsen tre gånger. Nu blir det två svenskor i höjd i Rio!
Friidrotten i Rio äger rum 12–21 augusti.

14 friidrottare i den slutliga OS-truppen
Melker Svärd Jacobsson, Malmö AI, stav
Michel Tornéus, Hammarby IF, längd
Daniel Ståhl, Spårvägens FK, diskus
Meraf Bahta, Hälle IF, 1500 och 5000 m
Sarah Lahti, Hässelby SK, 10 000 m
Charlotta Fougberg, Ullevi FK, 3000 m hinder
Angelica Bengtsson, Hässelby SK, stav
Michaela Meijer, Örgryte IS, stav
Khaddi Sagnia, Ullevi FK, längd
Susanna Kallur, 35, Falu IK, 100 m häck
Lovisa Lindh, 25, Ullevi FK, 800 m
Kim Amb, 26, F Bålsta IK, spjut
Sofie Skoog, 26, IF Göta, höjd
Erika Kinsey, 28, Trångsvikens IF, höjd

Andra som var aktuella men inte fick någon OS-biljett var:
Axel Härstedt, 29, Malmö AI, diskus (klarade SOK:s OS-nomineringsnivå på måndagen)
Mikael Ekvall, 27, Strömstad LK, maraton (var med 2:12:07 sju sekunder från SOK:s gräns)
Lisa Gunnarsson, 16, Hässelby SK, stav (klarade IAAF-gränsen 4.50 två gånger i år)
Erica Jarder, 30, Spårvägens FK, längd (klarade kvalgränsen 6.70 i VM-kvalet 2015)

/Jonas Hedman

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen