Andra rekordet på nio dagar. Foto: Deca Text&Bild

Svenskt rekord igen av Lovisa Lindh!

Kvällskylan hade sedan en bra stund tagit greppet om Slottsskogsvallen när Lovisa Lindh tände hemmapubliken i Göteborg GP. I aftonens allra sista tävling slog hon sitt eget ett år gamla svenska rekord på 1000 meter med en knapp sekund när hon spurtade i mål på 2:35.15.

Lovisa gled med bakom farthållaren Wafula och höll de uppgjorde schemat perfekt med 62 sekunder på 400 m. Lovisa tog ledningen 450 meter från mål och höll trycket hela vägen in till 2:35.15 – 0.89 snabbare än de rekord hon satte i samma tävling för nästan på dagen ett år sedan.
– Ett härligt lopp till och två svenska rekord på kort tid, bättre kan det inte vara, konstaterade Lovisa.

Tredje svenska rekordet för Lovisa som har ett på 800 och två på 1000 m. Foto: Deca Text&Bild

”Behaglig öppning”
– Första varvet på 62 sekunder kändes behagligt med tanke på att jag öppnade på 57 i senaste 800 m-loppet. Lite svårt att bedöma prestationen eftersom det enda jag har att jämföra med är mitt fjolårspers, säger Lovisa.
– Det har varit en väldigt bra vecka! Intensivt men det känns riktigt bra! Jag ska göra en tävling till innan det blir det några träningsveckor på hög höjd i S:t Moritz, det ser jag verkligen fram emot.
– Ett mål i VM är att placera mig bättre än i OS och då är det väldigt nära en final, säger Lovisa som har en tävling kvar före VM.
Lovisas mellantider: 31.7, 61.9, 1:34.4, 2:04.5, 2:35.15.

Jättepers av Hanna
Tvåa bakom Lovisa blev Turebergs Hanna Hermansson som förbättrade sitt pers med över sex sekunder till 2:38.13 och underskred den tid som gällde som svenskt rekord för ett år sedan. Hanna är trea på den svenska genom-tiderna-listan bakom Anna Silvander, 2:37.78.

Hur bra är 2:35 på 1000 m?
1000 meter löps sällan och det är inte lätt att bedöma hur bra 2:35.15 är i jämförelse med till exempel Lovisas svenska 800 m-rekord från i torsdags. IAAF:s poängtabell ger en indikation. 2:35.14 ger 1168 poäng vilket är likvärdigt med 1:59.19 på 800 m enligt tabellen. 1:58.79 motsvarar 1175 p som motsvarar 2:34.61.

Tre hopp över sex-och-en halv för Khaddi. Foto: Deca Text&Bild

Khaddi nöjd
Längdsegraren Khaddi Sagnia nådde 6.67 och var glad.
– En jättebra tävling även om det var lite ojämnt. Efter ett tag hittade jag rätta känslan men jag var nervös. Det är jag alltid, jag vill ju göra så bra som möjligt, säger Khaddi vars serie var 6.40/+0.7; x; 6.66w/+2.3; 6.67/+1.9; 6.56/+1.2; x.
Hon räknar kallt med att hennes årsbästa 6.72 ska räcka till en VM-plats och tror att serien i Göteborg också gör förbundskaptenen Karin Torneklint övertygad om att ett wild card är motiverat. Så nu blir det antagligen enbart träning fram till den förväntade London-resan. Ingen tävling är planerad.

21.23 i debuten av Leal!
Spårvägens Dennis Leal hade aldrig sprungit 200 meter innan han kom till Göteborg. Han vann B-finalen på 21.23!
– Jag hade inga förväntningar alls. Jag märkte att jag har mycket att träna på, framför allt starten och kurvan. Jag håller fortfarande på att lära mig springa! Säger Leal som var snabbaste svensk A-finalen inräknad.

Tredjeplats på 4.52 för Michaela Meijer som testade svenska rekordhöjden 4.72. Foto: Deca Text&Bild

Tredje tävlingen på nio dagar för Michaela
Michaela Meijer stannade på 4.52 i stavhoppet vilket räckte till en tredjeplats bakom vinnaren Katie Nageotte, 4.72. Michaela gjorde ett försök på svenska rekordhöjden 4.72, men avbröt sedan.
– Jag kände lite i knävecket och ville inte ta några risker, men det är inget allvarligt, sa hon. Jag var lite segare än senast, så det var ingen överraskning att det inte gick bättre.

Suldan snuddade vid pers
Suldan Hassan var sju hundradelar från sitt personliga rekord på 3000 meter när han sprang in som femma på 8:03.16 efter att ha blivit isolerad bakom tätlöparna.
– Jag är inte världens bästa hare åt mig själv, påpekade han. Men jag ligger rätt inför junior-EM, tror jag. Nu blir det formtoppning.

Tredje tävlingen över 64 meter för Simon Pettersson. Foto: Deca Text&Bild

Simon nära kvalgränsen
Upsalas Simon Pettersson fortsätter jaga VM-kvalgränsen 65 meter i diskus. 64.17 innebar att han för tredje gången i år nått över 64 meter.
– Jag är överraskande stabil men väntar fortfarande på att få på den där riktiga pärlan. Jag tror mig ha två chanser kvar och sedan finns det ju möjlighet att få wild card. Vad Axel Härstedt gör spelar också in, säger Simon som slutade tvåa i tävlingen bakom Martin Wierig, 64.71. Fyra blev OS-trean Daniel Jasinski, 61.81, och Axel Härstedt femma på 60.09.
Resultaten
/Cege Berglund

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen