Foto: Deca Text&Bild

Axel Härstedt fick besked till sist

DRÖMMEN OM OS blev sent på söndagskvällen verklighet för Malmö AI:s diskuskastare Axel Härstedt. 29-åringen fick klartecken från SOK som en av de allra sista efter att ha satt personligt rekord med 66.03 sista kvaldagen måndagen den 11 juli. Därmed har Sverige två diskuskastare i Rio och truppen kom att innehålla 15 aktiva – den största sedan Atlanta 1996.

Axel Härstedt skriver själv i ett pressmeddelande:
Att bli en olympier har varit min livs dröm. Med ett nytt internationellt kvalsystem, höjda kvalgränser, reducerat antal VM- och OS-deltagare i kast- och hoppgrenarna, minskat antal kast i Diamond League samt en väldigt hög global toppbredd i min antika gren har det varit betydligt svårare att kvalificera sig till denna olympiad än jag kunnat föreställa mig när den olympiska cykeln inleddes för knappt fyra år sedan.
Besitter man en nyfikenhet på ens egen potentiella prestationsförmåga och bestämmer sig för att avsätta den tid och det specifika arbete som är nödvändigt för att utvecklas i rätt riktning både som idrottsman och människa kan faktiskt även de största drömmar förvandlas till verklighet. Jag vill verkligen tacka alla som på något sätt varit delaktiga i att jag lyckats. Oavsett hur stort eller litet bidrag ni haft är jag er tacksam. Nu vill jag fortsätta glädja er och så många andra i och utanför den svenska idrottsrörelsen som möjligt genom att göra det jag älskar att göra. Med svett, blod och tårar men också med enorm rörelse- och idrottsglädje.

OS är det största
Olympiska spelen är mänsklighetens största fredsmanifestation. Oavsett om jag vinner, går till final eller inte går vidare från kvalomgången så ska jag representera mitt Ljunghusen, Höllviken, Vellinge, Malmö, Skåne och hela mitt fosterland genom att göra mitt bästa, precis som jag gjort sedan jag bestämde mig för att vandra den här vägen för 15 år sedan. För precis som i livet är det ju inte ögonblicket då mållinjen korsas utan sättet på vilket man nått dit som är allra mest värdefullt när man ser tillbaka.


De olympiska ledorden
Idrottsliga framgångar är så mycket mer än bara placeringssiffror, centimetrar och hundradelar. Idrottens skrivna och oskrivna regler förbjuder att dessa eftersträvas till varje pris. Hur stor önskan att vinna än må vara skall de olympiska ledorden alltid vara närvarande och aldrig glömmas bort.

Min målsättning kommer vara att ta in så mycket olympiska anda och glädje som möjligt och inte sätta några gränser för vad jag kan åstadkomma på plats i Rio de Janeiro under 2016 års olympiska spel. På vägen dit ser jag speciellt fram emot att kasta på ett soligt Tingvalla i min forna bostadsort Karlstad den 27 juli som blir min sista tävling innan jag åker till den svenska truppens förläger i Rio Maior, Portugal.

Olympiska hälsningar
Axel Härstedt

Den 15 aktiva stora friidrottstruppen till OS i Rio 12–21 augusti
5 män och 10 kvinnor
Melker Svärd Jacobsson, 22, Malmö AI, stav
Michel Tornéus, 30, Hammarby IF, längd
Daniel Ståhl, 23, Spårvägens FK, diskus
Axel Härstedt, 29, Malmö AI, diskus
Kim Amb, 26, F Bålsta IK, spjut

Meraf Bahta, 27, Hälle IF, 1500 och 5000 m
Sarah Lahti, 21, Hässelby SK, 10 000 m
Charlotta Fougberg, 31, Ullevi FK, 3000 m hinder
Angelica Bengtsson, 23, Hässelby SK, stav
Michaela Meijer, 23, Örgryte IS, stav
Khaddi Sagnia, 22, Ullevi FK, längd
Susanna Kallur, 35, Falu IK, 100 m häck
Lovisa Lindh, 25, Ullevi FK, 800 m
Sofie Skoog, 26, IF Göta, höjd
Erika Kinsey, 28, Trångsvikens IF, höjd

Anm.: För 1500 m-löparen Abeba Aregawi, Hammarby IF, blev det dock ingen uttagning vilket Svenska Friidrottsförbundet beslutade på söndagen. Detta med motiveringen att Aregawis idrottsliga och medicinska status och miljö måste klarläggas innan ett eventuellt deltagande i landslaget kan bli aktuellt igen.
/Jonas Hedman

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen