I VM 2019 vann Dalilah Muhammad på nytt världsrekord för Sydney McLaughlin. I Tokyo var det ombytta roller. Foto: Deca Text&Bild

Fantastiskt världsrekord på 400 m häck av McLaughlin

Världsrekordet låg i luften inför den kvinnliga 400 m häck-finalen i Tokyo-OS och det blev en kross. För med 51.46 sänkte USA:s Sydney McLaughlin, 21, sitt eget rekord med hela fyra tiondelar i ett lopp där även tvåan Dalilah Muhammad gick under den gamla noteringen.

Världsrekordkrossen på manliga 400 m häck på tisdagen där Norges Karsten Warholm vann på osannolika 45.94 fick sin uppföljare i den kvinnliga finalen natten mot onsdagen svensk tid.
För precis som i manliga loppet underskred de två främsta det tidigare rekordet och trean sprang snabbare än det världsrekord som gällde när säsongen började.

Andra världsrekordet på sex veckor
I Doha-VM 2019 satte USA:s Dalilah Muhammad världsrekord med 52.16 och vann med sju hundradelar före landsmaninnan Sydney McLaughlin i en oförglömlig duell.
I slutet på juni i år förbättrade den sistnämnda i de amerikanska OS-uttagningarna i slutet på juni rekordet till 51.90 och i Tokyo var det upplagt för tidernas duell.

Ikapp på sista häcken
I finalen hade McLaughlin bana fyra och Muhammad sjuan med Nederländernas Femke Bol på femman. Muhammad öppnade stenhårt och ledde ända till tionde häcken. Bakom henne närmade sig McLaughlin på sjunde häcken men fick inte stegen att stämma helt på den åttonde och tappade lite.
Men hon kom tillbaka och klippte tionde och sista häcken perfekt och lyckades passera regerande mästarinnan Muhammad med tolv hundradelar.

Det 18 år gamla europarekordet föll
Bronset tog Nederländernas unga Femke Bol som med 52.03 förbättrade det 18 år gamla europarekordet med 21 hundradelar. Sedan dröjde det en sekund till fyran Janieve Russell som hade 53.08.
McLaughlin förbättrade sitt eget världsrekord med 44 hundradelar, Muhammad sänkte sitt personbästa med hela 0.58 och Bol sitt med 34 hundradelar.
Man noterar att både McLaughlin och Bol är endast 21 år gamla. Muhammad är 31 och har både OS- och VM-guld samt världsrekord på meritlistan och drabbades tidigare i år av Covid-19.
Världsrekordet var det tredje i Tokyo. Blir det fler?
/Jonas Hedman

Resultat: K 400 m häck

OS-rapporter
Vilken återkomst av Kim Amb – klar för OS-final
OS-guld för Modo Duplantis – nära världsrekord
Osannolik världsrekordkross av Karsten Warholm
Khaddi Sagnia nia i OS-finalen – men borde ha gått vidare till slutfinalen?
Tufft för Kalle Berglund i OS-försöken
Glädjetårar när Angelica Bengtsson nådde OS-finalen
Thobias Montler centimetern från OS-medalj
Fanny Roos sjua i OS-finalen
Lysande OS-kval för Khaddi Sagnia
Osannolik OS-final i diskus – dubbelseger för Daniel och Simon
Mondo Duplantis enkelt vidare till final
Fanny Roos säkerheten själv i kulkvalet
Daniel Ståhl imponerade i OS-kvalet – rysare för Simon Pettersson

Svenska resultat

Då tävlar svenskarna

Allt om svenska OS-truppen

 

 

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen