Mondo Duplantis vann sin tredje VM-titel. Foto: Deca Text&Bild

Mondo Duplantis världsmästare efter dramatik

Sista VM-kvällen i Glasgow gjorde det Mondo Duplantis det som alla förväntade sig och försvarade IVM-titeln från Belgrad 2022. Men det saknades inte dramatik för den fantastiske svensken som nu vann sitt sjunde raka mästerskapsguld. Detta tack vare världsårsbästat 6.05 i sista försöket. Därefter gjorde han tre försök på världsrekordhöjden 6.24 utan att lyckas.

För första gången sedan Mondo satte sitt första världsrekord med 6.17 i Glasgow var han tillbaka i Emirates Arena och det är ingen tvekan om att det fortsätter att vara en favoritarena. Elva man i direktfinalen där Mondo stod över första höjden 5.50 och sedan tog 5.65 med luft – noga räknat 22.3 cm enligt grafiken. Därefter stod han över 5.75 men rev överraskande i första på 5.85. Och grovt på uppväg i andra. Ett enda försök kvar. Och då flög Mondo över med besked – 16.3 cm  – och upp som trea i tävlingen. Direkt efter rev färske sexmetersmannen Chris Nilsen ut sig och blev fyra. Därmed var medaljen säkrad för Mondo.

Rivning igen …
På 5.90 fixade Sam Kendricks höjden direkt även om det var med mycket darr. Därmed behöll han ledningen eftersom han var ensam om att vara felfri. Överraskningen Karalis rev en gång och sparade resterande två till 5,95 medan Mondo stod över.
När svensken höjde staven för första försöket på 5.95 var det för ledning eftersom Kendricks och Karalis noterat varsitt kryss. Men Mondo rev med bröstet och han låg kvar på tredjeplatsen. I andra gick det dock vägen – med 18.2 centimeters marginal – och det kändes som guldhoppet.
Så blev det också eftersom varken Kendricks eller Karalis klarade även om båda gjorde bra försök. Kendricks sparade sista till 6.00 som också blev honom övermäktigt.

Fixar 6.05 och nu världsrekordförsök
Mondo höjde till 6.05 men sprang igenom i första och avbröt på uppväg i andra. Men i tredje gick det vägen och därmed nytt världsårsbästa.
Ribban höjdes till världsrekordhöjden 6.24 och föll i första försöket och så även i andra och tredje utan att han var riktigt nära. Att vinna trots problem på vägen är också en styrka och visar vilken idrottsman Mondo är. För den här gången flöt det inte på lika lätt som vi vant oss vid. Ändå ordnade Upsala-hopparen sjunde raka guldet.

Åttonde guldet – jagar alltjämt Klüft
Sedan Mondo mästerskapsdebuterade på VM i London 2017 har han gjort elva mästerskap, vunnit åtta och klarat sex meter i lika många. I två har han satt världsrekord – på IVM i Belgrad och VM i Eugene 2022 – men han jagar fortfarande en svensk.
Carolina Klüft tog nio mästerskapsguld under sina mångkampskarriär så det finns fortfarande mål att jaga för den fantastiske Mondo Duplantis.

Världsrekord
På söndagskvällen kom mästerskapets andra världsrekord då Bahamas Devynne Charlton vann 60 m häck på 7.65. Tidigare i vinter förbättrade hon Susanna Kallurs 16 år gamla världsrekord (7.68) med en hundradel vilket tangerades av USA:s Tia Jones fem dagar senare (hon var inte  med i Glasgow på grund av skada). Nu förbättrade Charlton rekordet med ytterligare 0.02 och blev åter ensam rekordhållare.

/Jonas Hedman

Resultaten

Mondo Duplantis biografi på friidrottsstatistik.se

Läs även:
Jättelopp av Andreas Kramer – VM-silver
Världsrekord – Femke Bol gjorde det igen
Mondo ser fram mot 100 m-duell mot Mondo
Thobias Montler åtta i VM-finalen – Kramer till final
Henrik Larsson VM-femma – tiondelen från medalj
Axelina Johanssons bästa VM-placering – åtta

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen