25 hundradelar från VM-guld för Jakob Ingebrigtsen som "gjorde" loppet. Foto: Deca Text&Bild

Jakob Ingebrigtsen besegrad – silver för OS-mästaren

Norges OS-mästare Jakob Ingebrigtsen såg ut att göra allt rätt i VM-finalen på 1500 m i Belgrad. Han styrde loppet i hög fart men avslutningen med 27.7 på sista varvet var inte tillräcklig och Etiopiens Samuel Tefera spurtade förbi till seger med två tiondelar på 3:32.77.

Han är bara 21 år men är redan europamästare både ute och inne, i fjol vann han OS-guldet på löpningens blå band och för en dryg månad sedan satte han sitt första världsrekord då han med 3:30.60 blev först under 3:31 inomhus.
Jakob har utvecklats till en segermaskin som verkar nästan ostoppbar, men han får vänta åtminstone två år till innan han kan bocka av en IVM-titel för i Stark Arena fick han nöja sig med silver.

Drog hela loppet
Kenyas Abel Kipsang drog första 300 meterna med Jakob i rygg innan norrmannen själv tog över frontpositionen och styrde loppet. Via 55.88 på 400 m och 1:53.93 på 800 meter passerade han 1200 m på 2:51.18, hela tiden med Samuel Tefera i rygg.
Han var ende utmanare ut på sista varvet och man väntade på en mäktig avslutning av Jakob.

Avgörandet kom på upploppet
Men in i sista kurvan utmanade Tefera och på upploppet lyckades han passera och vinna med 25 hundradelar på mästerskapsrekordet 3:32.77. Jakob gjorde med 3:33.02 sin näst bästa inomhustid – 1.4 sekunder från sitt eget världsrekord – men var klart besviken.

Silver är också stort
Men silver på VM är stort, i synnerhet om man bara är 21 år, och Jakob ”gjorde” ju loppet genom att dra i stort sett hela vägen. Bronset tog Kipsang på 3:33.36 och fjärdeplatsen Etiopiens Tedessa Lemi på 3:33.59 så Jakob hade bara två man alldeles i rygg. Det var en stor final med sex man som sprang snabbare än Kalle Berglunds svenska inomhusrekord på 3:36.63 från 2019. Det var för övrigt i just Stark Arens som Kalle 2017 tog sin hittills enda mästerskapsmedalj – silvret i inne-EM.