Tre kast i intervallet 77-79 meter i spjutfinalen för Kim Amb. Foto: Deca Text&Bild

Kim Amb elva i OS – tufft för svenskarna i sista finalpasset

Fyra svenskar tävlade under det sista finalpasset av OS i Tokyo och bästa placeringen nådde Kim Amb som slutade tia i spjut med 79.69. Maja Nilsson blev 13:e i höjdfinalen på 1.84 och på 10 000 m slutade Meraf Bahta 18:e på 32:10.49 medan Sarah Lahti bröt.

Kim Amb satte årsbästa i kvalet med 82.40 och gick till final som sista man efter en skadestörd sommar där han inte tävlat på nästan två månader. I finalen fick han inte till någon fullträff efter serien 77.22, 78.31 och 79.69 vilket gav 13:e plats. För att bli topp-8 och få göra alla sex kasten krävdes 82.84.
– Jag är superbesviken. Jag fick det inte att stämma tekniskt, kasten blev höga och jag fick inte med mig benen. Men jag satsar vidare mot OS i Paris 2024, säger Kim Amb till Discovery plus.
Favoriten Johannes Vetter fick det inte att stämma utan blev bara nia på 82.52 och missade slutfinalen. Vann gjorde istället Indiens Neeraj Chopra som med 87.58 tog Indiens första OS-guld i friidrott genom tiderna. Silver och brons till Tjeckien tack vare Jakub Vadlejch, 86.67, och Vitezslav Vesely, 85.44. Finlands Lassi Etelätalo slutade åtta på 83.28.

Tufft i hettan för Meraf och Sarah
Det var 27 grader varmt och 86 procents luftfuktighet på olympiastadion när 10 000 m-löparna gav sig iväg. Meraf Bahta och Sarah Lahti lade sig långt bak och passerade första kilometern på 3:06, 3000 m på 9:14 resp 9:23 och 5000 m på 15:37 respektive 16:00.
Strax efter bröt Sarah in de tuffa värmen och höga luftfuktigheten medan Meraf kämpade vidare kring 20:e plats. Hon höll stilen hela vägen in och blev till slut 18:e på 32:10.49.
– Det var tufft i värmen men jag gjorde mitt bästa. Det var svårt med andningen i den höga luftfuktigheten och när man släpper klungan blir det en annan typ av lopp, säger Meraf till Discovery plus.
Sara Lahti:
– Jag hade inte mer att ge, värmen knäckte mig. Jag var taggad före men har haft lite skadeproblem under uppladdningen, säger Sarah.

Spännande guldfight
I täten passerade man halvvägs på 15:08.3 med en stor klunga och strax efter sextusen meter höjde världsrekordhållaren Letesenbet Gidey farten ordentligt. De som följde var 5000 m-vinnaren Sifan Hassan, Kenyas Hellen Obiri och Bahrains Kalkidan Gezahegne.
Vid 7600 meter släppte Obiri och det var Hassan och Gezahegne bet sig fast i rygg på Gidey. Ut på sista varvet höjde Gidey farten men de två motståndarna såg inte ut att ha några problem att följa. Och de väntade till sista kurvan där Sifan Hassan gick förbi och fick med sig Gezahegne i slutspurten in på upploppet och vann med en knapp sekund på 29:55.32.
Silvret till Gezahegne 29:56.18 och bronset till Gidey 30:01.72.
Sifan Hassan tog nu sin tredje medalj i dessa spel efter guld på 5000 m, brons på 1500 m (där hon föll i försöken) och så guld på 10 000 m.
– Det var det tuffaste lopp jag sprungit. Med två varv kvar trodde jag att jag skulle kollapsa men höll hela vägen på något sätt, säger Sifan Hassan till Discovery plus.

Maja fick det inte att stämma
I höjdtävlingen gjorde OS-debutanten det riktigt bra när hon tog sig till final tack vare 1.95. I finalen tog hon ingångshöjden 1.84 i första men fick det sedan inte att stämma på 1.89 vilket resulterade i tre kryss. Sista var det bästa utan att hon fik till det där lyftet. Det innebar en 13:e plats.
– Det gick inte som jag tänkt. Jag vet att jag kan bättre och ville verkligen vara med upp på högre höjder och kämpa om placeringarna. Men jag är glad att ha tagit mig till final, säger Maja till Discover plus.
/Jonas Hedman

Resultat
M Spjut
K 10 000 m
K Höjd

Läs även: Emil Danielsson fyra sekunder från svenskt rekord i Norge

OS-rapporter
Utmärkt OS-debut i maraton för Carolina Wikström
Tufft för Angelica Bengtsson i stavfinalen
Härlig fullträff av Maja Nilsson i höjdkvalet – klar för final
Världsrekord på 400 m häck av McLaughlin
Vilken återkomst av Kim Amb – klar för OS-final
OS-guld för Modo Duplantis – nära världsrekord
Osannolik världsrekordkross av Karsten Warholm
Khaddi Sagnia nia i OS-finalen – men borde ha gått vidare till slutfinalen?
Tufft för Kalle Berglund i OS-försöken
Glädjetårar när Angelica Bengtsson nådde OS-finalen
Thobias Montler centimetern från OS-medalj
Fanny Roos sjua i OS-finalen
Lysande OS-kval för Khaddi Sagnia
Osannolik OS-final i diskus – dubbelseger för Daniel och Simon
Mondo Duplantis enkelt vidare till final
Fanny Roos säkerheten själv i kulkvalet
Daniel Ståhl imponerade i OS-kvalet – rysare för Simon Pettersson

Svenska resultat

Då tävlar svenskarna

Allt om svenska OS-truppen

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen