Tredje VM-titeln på 400 m häck för Karsten Warholm. Foto: Deca Text&Bild

Fyra nordiska VM-medaljer varav tre till Norge

Den femte finalkvällen på VM i Budapest blev en fantastisk norsk afton med guld, silver och brons plus ytterligare ett brons till Finland tack vare Wilma Murto i stav. Men det var Norsk friidrotts stora kväll med guld för Karsten Warholm på 400 m häck, silver för en mycket besviken Jakob Ingebrigtsen på 1500 m och brons till Narve Gilje Nordås på samma distans som efter en idiotspurt var blott tre hundradelar bakom sin betydligt mer kände landsman.

I 400 m häck-finalen hade Karsten Warholm fått bana sju men amerikanen Rai Benjamin på banan innanför skuggade hack i häl hela vägen. På upploppet kom syran men norrmannen höll ihop det fint och var som så många gånger förr oerhört stark över de två sista häckarna.
Han höll undan till seger på 46.89 före Kyron McMaster på bana åtta, 47.34, som passerade Benjamin efter sista häcken (47.56).

Fjärde globala guldet
Den oförliknelige Karsten har nu tre VM-titlar och ett OS-guld. Dessutom två EM-titlar och två inomhus på 400 m slätt. Nästa år är det EM i Rom i juni och sedan OS i Paris och då finns nya titlar att jaga för norrmannen med den extrema vinnarinstinkten.

Nytt brittiskt 1500 m-guld
I 1500 m-finalen drog Kenyas Abel Kipsang de första 500 meterna efter ett första varv på 55.8 innan Jakob Ingebrigtsen övertog frontpositionen. Andra varvet gick två sekunder långsammare (58 sekunder) och efter 55.3 på tredje varvet (2:49.0 på 1200 m) så ledde Jakob in i sista kurvan.
Men där utmanade britten Josh Kerr hårt genom hela sista kurvan och skapade sig ett övertag på upploppet. Och norrmannen förmådde inte svara. Det blev en britt som snuvade Jakob på VM-titeln på 1500 m för andra året i rad. Segertid skrevs till 3:29.38 med Jakob tre tiondelar efter.

Två norska medaljer i samma gren
Men det var med bara med tre hundradelar som Jakob fixade silvret för bakom kom landsmannen Narve Gilje Nordås med en brutal avslutning sista 50 meterna. Han plockade flera placeringar och kom i mål på 3:29.68. Såå nära att besegra sin store landsman vars pappa han har som tränare. Det ska dock sägas att Jakob var krasslig i veckan och inte i allra bästa form.
Fyra man tog sig under 3:30 och de åtta första åtta under 3:31. JEM-vinnaren Niels Laros, 19, var länge med långt fram men blev till slut tia på 3:31.25 – personbästa med en sekund och åter nytt holländskt rekord.

”En livslång dröm går i uppfyllelse”
– Jag har varit i den här sporten i 16 år och det är en livslång dröm som går i uppfyllelse. Jag fick ett riktigt bra lopp och visste att jag skulle kunna slå Jakob en dag och nu skedde det, säger Josh Kerr till Cmore efter att ha ordnat brittiskt VM-guld på löpningens blå band för andra året i rad.

Det gick för långsamt
Tredjevarvet gick för långsamt för Jakob (58 sekunder) och framför allt det sista där han hade 53.5. Det räckte inte för att trötta ut övriga och han lyckades inte hänga av övriga på det sätt han gjort hela sommaren.
Ingen i finalfältet hade besegrat Jakob före start som hade tio raka finalvinster på 1500 m sedan VM-finalen i Eugene för ett år sedan då han överraskande ge sig mot britten Jake Weightman. Och inte heller denna gång lyckades han bli världsmästare på löpningens blå band.
Ny chans att ta sitt tredje globala mästerskapsguld efter OS-titeln 2021 och VM-guldet på 5000 m i Eugene förra sommaren kommer dock på söndag om han bara tar sig vidare från försöken på torsdag kväll.

Medalj för Wilma
En nordisk medalj blev det även i kvinnliga stavhoppet där regerande europamästarinnan från Finland, Wilma Murto, var felfri över 4.80 och då ledde. Men 4.85 blev för högt vilket innebar brons. Guldkampen blev rafflande där OS-mästarinnan Katie Moon och Australiens Nina Kennedy båda tog 4.85 i första och var lika efter varsin rivning på tidigare höjd.
Så var läget även efter 4.90 som båda tog i sista vilket innebar Kennedy andra nationsrekord. Hon frågade då sin mer meriterade motståndare om hon ville dela guldet och svaret blev ja.

/Jonas Hedman

Resultat
Män 1500 m
Män 400 m häck
Kvinnor stav

Läs mer från VM i Budapest:
Maja Åskag snuddade vid VM-final
Mondo Duplantis och Thobias Montler till final
Simon Sundström näst bäste europé i VM-finalen
VM-guld för Daniel Ståhl efter magiskt drama – en bragd som hade allt
Lysande lopp av Emil Danielsson – en sekund från VM-final
Hrelja till semifinal efter personligt rekord
Norsk sensation i VM-försöken på 400 m – snuddade vid europarekordet
Simon Sundström är i VM-final – fantastiskt hinderlopp
Perseus Karlström historisk – fjärde VM-medaljen
Hrelja och Bengtsson – MAI-löpare redo för VM

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen