Thobias Montler nådde sin hittills bästa globala mästerskapsplacering utomhus. Till medalj fattades 27 centimeter. Foto: Deca Text&Bild

Thobias Montler VM-sexa – Kramer nära final

Trots en allt annan än idealisk säsong nådde Thobias Montler i VM i Budapest sin hittills bästa placering i ett globalt utomhusmästerskap då han slutade sexa på 8.00. I 800 m-semifinalen snuddade Andreas Kramer med 1:44.57 vid sitt svenska rekord och var blott 34 hundradelar från final.

Han inledde med 8.00 efter en bra plankträff, misslyckat i andra och övertramp i tredje. Med det gick han vidare till de tre avslutande omgångarna. Thobias fortsatte med 7.92 och 7.87 och avslutade med övertramp.
Han fick aldrig till någon träff men med tanke på säsongen med en rad skadeproblem så var detta ändå något positivt.

Bästa globala placeringen
Thobias har ett EM-silver och fyra medaljer från inomhusmästerskap inklusive ett IVM-silver från 2022. Men han väntar alltjämt på första globala utomhusmedaljen men sjätteplatsen nu var ändå hans bästa hittills i ett OS/VM utomhus. Detta efter att ha slutat nia i VM 2019, sjua i OS 2021 och elva i fjolårets världsmästerskap i Eugene.

Spännande kamp om längdguldet
Kampen om guldet stod mellan mästerskapsspecialisten och olympiske mästaren Miltiadis och kvalets överraskning Wayne Pinnock. Den försnämnde inledde med mäktiga 8.50 vilket Pinnock svarade på med 8.40. Och i andra tangerade han ledarresultatet med 8.50 vilket innebar ensam ledning eftersom Tentoglou trampade över. Men han var stabil med 8.39 i tredje.

Avgjorde i sista hoppet
I sitt sista och tävlingens allra sista flög Tentoglou – 8.52. Och tecknade åt publiken att lugna sig eftersom det var ett hopp kvar. Pinnocks sista mätte 8.38 och han var silvermedaljör.
Miltiadis Tentoglou blev världsmästare för första gången och sällar sig nu till en av de verklight stora eftersom han nu vunnit alla de fem stora titlarna som en europé kan vinna – OS, VM, EM, inne-VM och inne-EM.

Det krävdes svenskt rekord för Kramer
Andreas imponerade i försöken genom att ta sig vidare på placering som tvåa i sitt heat på 1:45.42. Semifinalerna gick snabbt och när det var dags för den tredje och sista med Andreas krävdes svenskt rekord för att ta sig till final på tid.

Snabb resa vid sargen
Andreas fick ingen perfekt ingång på gemensam bana som sexa på 24.0 men sedan fick han en bra resa vid sargen. Detta via 49.8 halvvägs och 1:16.9 på 600 meter. Han låg sexa hela vägen och in på upploppet svängde han ut på bana sex och närmade sig de framför.

En tiondel från rekordet
Men han kom inte förbi och nådde målet som sexa på 1:44.57. Hans näst bästa tid och bara en tiondel från hans eget tre år gamla personliga rekord. Det blev en slutlig 15:e-plats för Andreas som var 34 hundradelar från final.
– Formen är där och jag visste att det skulle vara skittufft. Jag har kapacitet men några små taktiska missar gör att jag inte riktigt har krafterna på slutet, säger Andreas till Cmore.
– Detta handlar bara om att ta sig vidare och det gjorde jag inte idag. Jag gav allt men det räckte inte.

/Jonas Hedman

Resultaten

Biografier på friidrottsstatistik.se
Thobias Montler
Andreas Kramer

Läs mer från VM i Budapest:
Andreas Almgren två hundradelar från VM-final
Fyra nordiska VM-medaljer varav tre guld
Maja Åskag snuddade vid VM-final
Mondo Duplantis och Thobias Montler till final
Simon Sundström näst bäste europé i VM-finalen
VM-guld för Daniel Ståhl efter magiskt drama – en bragd som hade allt
Lysande lopp av Emil Danielsson – en sekund från VM-final
Hrelja till semifinal efter personligt rekord
Norsk sensation i VM-försöken på 400 m – snuddade vid europarekordet
Simon Sundström är i VM-final – fantastiskt hinderlopp
Perseus Karlström historisk – fjärde VM-medaljen
Hrelja och Bengtsson – MAI-löpare redo för VM

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen