Tre Göteborgs-tjejer som har kapacitet att ta sig till final i Rio om allt stämmer. Fr v Charlotta Fougberg, 3000 m hinder, Meraf Bahta, 1500 m, och Lovisa Lindh, 800 m. Foto: Deca Text&Bild

Vilka av svenskorna har bäst chans i Rio? Läs vårt OS-tips!

Angelica Bengtsson, Meraf Bahta och Khaddi Sagnia tillhör de OS-svenskar som har störst chans på en framskjuten placering i Rio. Det tror i alla fall experten Birger Fogelberg. Läs hans tips, bakgrund och spekulationer om svenskornas möjligheter.
Läs också: Hur går det för de svenska herrarna i OS?

Lovisa Lindh, 25, Ullevi FK, 800 m
Göteborgs-tjejen har verkligen höjt nivån i år och gjort under 2:01 i fyra av sina fem senaste lopp. Det gällande personliga rekordet på 2:00.37 gjorde hon i EM-finalen som resulterade i ett sensationellt brons. Lovisa är verkligen en av sommarens stora genombrott i svensk friidrott och ibland undrar man om hon själv förstår hur bra hon egentligen är!
Visserligen är 800 m ett riktigt getingbo, det kryllar av konkurrenter med tider mellan 1:58 och 2:00, men jag hävdar att Lovisa hör till det gänget nu. Hon har visat tillräckligt många gånger och med delvis olika upplägg att hennes normalnivå nu är tider på två blankt. Och med den spurtförmågan och med ytterligare formbefrämjande träning på hög höjd i S:t Moritz i bagaget kan hon absolut skrälla.
Vi har sett liknande lyft förr av tjejer på 800 m i mästerskap, nu kan det vara Lovisas tur. Jag tror att hon mycket väl kan gå hela vägen och nå finalen. Där kan det svenska rekordet på 1:59.20 sitta löst och till och med höga 1:58 kan vara möjligt.
Läs också:
Lovisas första svenska rekord
Brons för Lovisa Lindh – tre svenska medaljer på 35 minuter
Nytt topplopp av Lovisa på 800 m
Lovisa nära drömgränsen

Sofie Skoog, 26, IF Göta, höjd
Hon har verkligen etablerat sig på en ny nivå det senaste året och är nog lite underskattad i allmänhet. Minns hennes femteplats på inne-VM i vintras då hon tog 1.93 efter att i Nordenkampen i Växjö en månad tidigare satt det ännu gällande personliga rekordet 1.94. I vintras var Sofie säker på höjder kring 1.90 och hon utstrålar hela tiden något som indikerar att det finns ännu bättre resultat i kroppen.
I sommar har hon hoppat 1.89 eller högre i sju av sina senaste åtta tävlingar med 1.93 som trea i höjdgalan i Eberstadt den 13 juli som bästa som också är utomhuspers.
När det gäller konkurrensen i Rio så är det ett par-tre tjejer runt 1.98-2.00 men bakom dem är det vidöppet. Först och främst handlar det ju om att ta sig till final och lyckas Sofie med det kan 1.94 i första försöket kan leda till topp-8-placering. Prickar hon formen på samma fina sätt som i augusti i fjol så kan det bära ännu högre.

Erika Kinsey, 28, Trångsvikens IF, höjd
Den i USA boende jämtländskan fick sitt stora genombrott i fjol då hon höjde ett sju år gammalt personligt rekord med hela sex centimeter till 1.97. Det var på Lag-EM i Ryssland som hon följde upp med en tredjeplats på Diamond League-galan i Lausanne på 1.93.
Erika hade en på många sätt fantastisk säsong ifjol även om inte VM blev lyckosamt vilket mycket berodde på att hon hade en lång säsong bakom sig. Efter skadeproblem i vintras slet hon sig till en åttondeplats på inne-VM i USA på 1.93 men sedan dess har det gått trögt. I sommar har hon två gånger klarat 1.90 men mest har det handlat om resultat på 1.85-1.87 och sista tävlingen före OS på 1.83 var ingen höjdare. Men Erika är en stor talang när hon får ansats och teknik att stämma. Största utmaningen förefaller dock vara det mentala. Tiden är kort för att korrigera det nu så skulle hon ta sig till en final vore det oerhört starkt.

Sarah Lahti, 21, Hässelby SK, 10 000 m
Hon är årets största genombrott i svensk friidrott och har haft en makalös utveckling det senaste halvåret med personligt rekord på 1500 m, 1 mile, 3000 m, 5000 m, 5 km väg och 10 000 m, otroligt roligt att följa! Sarah debuterade på 10 000 m bana i USA i början på april och slog direkt Midde Hamrins 26 år gamla svenska rekord genom att springa på 31:54.87. Sarah har OS-kvalat även på 5000 m men valde den längre distansen som hon också sprang på EM i Amsterdam där hon slutade nia efter ett oturligt fall drygt halvvägs. Där kom hon i mål på 32:14 efter att ha varit på väg mot en tid kring 31:40.
Även i OS blir det final direkt och det kan ju vara en fördel. Sarah har inte tävlat sedan EM men rapporterna från det tre veckor långa höghöjdslägret i S:t Moritz har varit positiva.
EM-loppet indikerar att svenska rekordet sitter löst om formen finns där. En tid neråt 31:40 förefaller inte omöjligt och gör hon det är en placering kring 10-14 trolig. Men det blir tufft eftersom hela 37 tjejer finns med i startlistan och 14 av dem har bättre personbästa än Sarah.
Läs också:
Sarah om sitt fantastiska år
Lysande 5000 m-tid av Sarah
Svensk rekord på 10 000 m av Sarah

Meraf Bahta, 27, Hälle IF, 1500 m
Efter ett skadestört 2015 har Meraf i år satt svenskt rekord på 3000 m, 5000 och 10 km väg och OS-kvalat på både 1500 och 5000 m. Hon och tränare Ulf Friberg valde till slut 1500 m med motiveringen att avståndet till de bästa är minst där. Å andra sidan är nog konkurrensen tuffare på 1500 m som dock är hennes favoritdistans.
På EM i Amsterdam tog Meraf silver i direktfinalen på 5000 m där hon drabbades av håll under loppet och tvingades släppa iväg Turkiets Yasemin Can som hon sedan inte hann ikapp. Merafs personliga rekord är 4:01.34 från 2014 och i år har hon gjort 4:02.62 vilket är nionde bästa tid av de som är med i Rio.
En topp-6-placering borde finnas inom räckhåll och kanske lite bättre, men medalj? För det behöver hon nog bli lite tuffare och kunna ta för sig mer i den stenhårda konkurrensen.
Läs också:
Meraf Bahta byter distans
Meraf spurtade hem EM-silver
Svenskt rekord av Meraf – 14:49.95
Meraf slog 20 år gammalt rekord

Charlotta Fougberg, 31, Ullevi FK, 3000 m hinder
Efter svenska rekordet 9:23.96 och EM-silver 2014 blev fjolåret ett mellanår men den 9 juni i Oslo var Charlotta tillbaka på allvar då hon noterade 9:30.11 som är hennes näst bästa tid i karriären. Tyvärr drabbades hon av en mindre bristning i vaden just före EM och tvingades ställa in.
Efter höghöjdsläger i S:t Moritz med Lovisa Lindh gjorde Charlotta comeback genom att vinna ett 1500 m-lopp i lördags på 4:13.83 vilket bara var två sekunder från hennes personliga rekord. Hon har tidigare fått bra effekt på höghöjdsträning så det ska bli intressant att se hur formstark hon är i Rio. Finalchans finns definitivt men då bör hon komma ner på en tid kring sitt årsbästa. Väl i final lär det krävas svenskt rekord för att nå en topp-8-placering.
Läs också:
Bra OS-genrep av Charlotta
Ingen Fougberg i EM
Charlottas sköna återkomst

Angelica Bengtsson, 23, Hässelby SK, stav
Efter skadeproblem i ett lår och ena handleden började hon inte hoppa stav förrän i början på juni. Årsdebuten på Sollentuna GP den 28:e med seger på 4.61 var väldigt positivt och riktigt imponerande var EM-bronset i Amsterdam på 4.65. Det är de enda två tävlingar Angelica gjort i sommar eftersom hon prioriterat träning. Hon är alltid bra när det gäller och har en extra hög motivationsfaktor nu eftersom OS går i Brasilien – ett land hennes mamma kommer ifrån och där hon har släkt.
Angelicas svenska rekord är 4.70 från VM-finalen i Peking då hon slutade delad fyra. Potential finns för att nå högre höjder och placeringsmässigt känns topp-6 rimligt, men med outsiderchans för ett brons.
Läs också:
Angelica tog EM-brons
Lysande comeback av Angelica

Michaela Meijer, 23, Örgryte IS, stav
Hon har i år förbättrat sitt personliga rekord till 4.62 och på träning hoppat så högt som 4.70. På EM för en månad sedan krigade hon om medaljerna med Angelica Bengtsson och blev till slut femma på 4.55 – hennes hittills bästa mästerskapsplacering.
Michaela är en tuff tjej och kan med Angelica som frontfigur smyga lite bakom. Sedan i fjol har såväl lägsta- som högstanivån höjts och mer finns att plocka fram om hon hunnit ikapp med de nya, längre och styvare stavarna. Och då kan det smälla till ordentligt. Finalplats är ingen omöjlighet om allt stämmer.
Läs också:
Michaela snuddade vid svensk rekord
Angelica tog EM-brons – Michaela femma

Susanna Kallur,
35, Falu IK, 100 m häck
Tjejen från Dalarna är ett unikum i friidrottsvärlden och gör nu mot alla odds sitt tredje OS, åtta år efter det senaste. 2004 drog hon baksidan på våren men lyckades precis komma tillbaka och kvalificera sig till Atén där hon gjorde en bra insats och gick till semifinal. Läget var likartat 2008 då hon också hade skadeproblem men tog sig till semifinal och där kraschade in i första häcken.
Vad Sanna har gått igenom de senaste åtta åren är svårt att förstå. Att hon kunnat hålla OS-drömmen levande i alla dessa år! Makalöst och enastående!! Det är mer än beundransvärt, det är unikt skulle jag säga.
Men vilken kapacitet har hon nu efter att ha fyllt 35 år och gjort fyra tävlingar i sommar? Alla tävlingstider har legat i intervallet 12.91-13.06 och jag skulle säga att hennes stadionlopp i debuten den 16 juni på 13.01 är det bästa sett till väder och förutsättningar i övrigt.
När hon noterade 13.06 i OS-genrepet i Karlstad den 27 juli var hon lite nedtränad så man ska nog inte dra för stora växlar på den tiden. Men jag är inte övertygad om att hon har utvecklats så mycket som varit önskvärt för att på allvar kunna konkurrera om en finalplats i Rio. Hoppas innerligt att jag har fel, men tror tills vidare att det blir svårt att nå längre än till semifinal. Konkurrensen är stentuff på på nivån 12.75-12.80. Men, men, Sanna är en fantastisk fighter och lyckas hon och Torbjörn Eriksson toppa formen perfekt så kanske …
Läs också:
Kallurs första seger – positiv inför OS
Sanna uttagen till OS
Kallur snuddande nära EM-final
Två eller tre lopp för Sanna i EM?
12.91 av Kallur i Finland
Härlig comeback av Sanna på Bauhaus-galan
”Jag har längtat efter den här dagen i sex år!”

Khaddi Sagnia, 22, Ullevi FK, längd
Hon har en bra men inte glänsande säsong bakom sig där årsbästat är 6.70 från senaste tävlingen i Göteborg den 15 juli. Hon har också gjort 6.68w och 6.59 där det sistnämnda resultatet gav en sjätteplats i EM. Detta ska ses mot att Khaddi skadade sig på inne-VM i vintras och inte haft någon optimal träningsperiod under våren.
Men talangen och kapaciteten för riktigt långa hopp finns där. Konkurrensen har hårdnat sedan VM ifjol och det finns flera tjejer med kapacitet att hoppa över sju meter. Final bör det kunna bli för Khaddi om allt stämmer och väl där är en topp-8-placering möjlig. Har hon dagsformen så finns även en sjätteplats inom räckhåll.
Läs också:
Härlig säsongsdebut av Khaddi
En leende EM-sexa trots att medaljen var såååå nära
/Birger Fogelberg

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen